Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

115 moet levens redden: Operators zijn eerste schakel in keten van acute medische hulp

OPINIE- In het leven kan alles in een fractie van een seconde veranderen. Een plotselinge hartaanval, een ernstig ongeluk of een andere medische noodsituatie vereist onmiddellijke hulp.

Dat is waar de cruciale rol van de alarmcentrale van Suriname die bereikbaar is via het nummer 115 naar voren komt.

Een goed georganiseerde alarmcentrale met goed opgeleide operators is van essentieel belang om snel en adequaat te reageren op zulke situaties.

Wanneer een persoon in Suriname naar het alarmnummer belt om aan te geven dat iemand acute medische hulp nodig heeft, moet de operator van de alarmcentrale onmiddellijk handelen.

Hun eerste taak is om direct een ambulance te sturen naar de opgegeven locatie. Echter, de taak van de operator houdt hier niet op.

Terwijl de ambulance onderweg is, moet de operator gebruik maken van speciaal ontwikkelde protocollen om telefonisch instructies te geven aan de beller of anderen in de omgeving van het slachtoffer over hoe ze eventueel eerste hulp moeten verlenen.

De vraag is echter, hoe goed zijn de operators in Suriname opgeleid?

Deze protocollen variëren afhankelijk van de specifieke situatie, maar kunnen gaan over hoe te handelen bij bewusteloosheid, verstikking, bloedingen of hartstilstand.

De telefonische begeleiding door een goed opgeleide operator kan cruciaal zijn voor de overlevingskansen en het herstel van het slachtoffer.

Daarom is het zo belangrijk dat de operators van  alarmcentrale 115 grondig zijn opgeleid in deze protocollen. Zij zijn de eerstelijns responders en hun acties kunnen direct het verschil maken tussen leven en dood.

Een goed getrainde operator kan de tijd tot professionele medische hulp arriveert, overbruggen en op die manier bijdragen aan het vergroten van de kansen op overleving of herstel van het slachtoffer.

Het zijn deze personen aan de telefoon die vaak het verschil kunnen maken in tijden van acute medische noodsituaties. Echter, hoe staat het met het opleidingsniveau van de operators in Suriname?

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud