Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Binnen een week twee erfgoedsites in Suriname beschadigd

GFC NIEUWSREDACTIE- Binnen 1 week tijd zijn twee erfgoedsites in Suriname beschadigd, de een meer dan de ander als gevolg van onzorgvuldig handelen bij de aanleg van zonneparken.

De ene betreft een marron archeologische site nabij Botopasi aan de Boven-Suriname, waar een aannemer bezig is met werkzaamheden midden in de archeologische site.

In 2021 en 2022 zijn op de site archeologische opgravingen verricht. Onbegrijpelijk is dat, terwijl de dorpsleiding op de hoogte is van het bestaan van de archeologische site er geen enkel toezicht is op de werkzaamheden van de aannemer.

Het tweede geval betreft een industriële erfgoedsite, te weten de restanten van de oude 19e eeuwse suikerfabriek van Alliance.

Het fabrieksemplacement is samen met het plantagehuis, de stoep van het hospitaal van Alliance en de bakstenen sluis in 2011 aangewezen als beschermd monument op basis van de Monumentenwet.

Een aannemer is momenteel bezig met ontbossingswerkzaamheden voor de aanleg van een zonnepanelen centrale van ongeveer 1 ha groot. Bij het ontbossen stuitte men op de oude restanten van het fabriekscomplex.

Beide gevallen tonen aan dat lang niet alle bedrijven bekend zijn met Heritage Impact Assessments (HIA’s), die vooraf dienen te gaan aan de projectuitvoering.

Het toont ook aan, dat tussen de diverse overheidsdepartementen er geen of gebrekkige communicatie en coördinatie is als het gaat om de voorbereiding en uitvoering van projecten. Iedereen blijft zijn eigen ding doen.

Als er overleg was tussen de betrokken ministeries, had er een juiste afstemming kunnen plaatsvinden en had dit allemaal voorkomen kunnen worden.