Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ex-governor CBvS opgenomen in Academisch Ziekenhuis

Robert-Gray van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is weer opgenomen in het ziekenhuis. Waterkant verneemt dat hij ligt in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Van Trikt is op 31 januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar onder aftrek, een geldboete van SRD 500.000 subsidiair zestien maanden hechtenis.

Zijn zakenpartner Ashween Angnoe van het accountantsbureau Orion, kreeg een celstraf van vier jaar opgelegd, een geldboete van SRD 150.000 te vervangen door twaalf maanden hechtenis.

Van Trikt moet euro 625.000 terugbetalen, die hij wederrechtelijke had toegeëigend. Ook werden alle roerende- en onroerende goederen verbeurd verklaard. 

Rechter Maytrie Kuldip Singh achtte overtreding van de Wet op money laundering en Anticorruptiewet wettig en overtuigend bewezen. Van Trikt zit bijkans twee jaar in voorarrest en heeft een strafkorting van een jaar gehad. Hij moet nog zeven jaar brommen.

Op dezelfde dag zijn reeds de medeverdachten thans veroordeelden Faranaaz Alibaks-Hausil, directeur Legal, Compliance and International Affairs van de CBvS en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) veroordeeld door de kantonrechter.

Hausil kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Zij heeft intussen anderhalf jaar in voorarrest doorgebracht en Kromosoeto is gevonnist tot vijf jaar onder aftrek. Hij heeft bijkans anderhalf jaar uitgezeten in voorarrest.

De voortvluchtige toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is op 17 december door het Hof van Justitie bij verstek veroordeeld tot 12 jaar celstraf en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis.