Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kans op sterven in Academisch Ziekenhuis Paramaribo door fout artsen verkleinen: maak uw mond open

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De kans op overlijden wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen en behandeld is aanwezig als gevolg van een ziekte, maar ook door onnodige medische fouten van artsen, verpleegkundigen en apothekers.

Fouten in het ziekenhuis met een dodelijke afloop komen in elk land voor.

In derde wereld landen waar men het minder nauw neemt met de veiligheidsprotocollen, ligt het percentage veelal hoger.

Recente onderzoeken suggereren dat medische fouten verantwoordelijk zijn voor maar liefst 251.000 sterfgevallen per jaar in de Verenigde Staten (VS).

In Nederland is dat aantal circa 36.000 per jaar.

Hoeveel mensen in Suriname sterven in het ziekenhuis na medische blunders is niet helemaal duidelijk.

Veel gevallen worden namelijk niet gemeld en juist geheim gehouden. Er zijn vraagtekens over de betrouwbaarheid van cijfers.

Kenners gaan er echter van uit dat het percentage veel hoger ligt in vergelijking met Nederland.

Experts vertellen aan de gezondheidsredactie van GFC Nieuws dat medische fouten, veelal in ziekenhuizen, in sommige landen, onder meer de VS, de derde belangrijkste doodsoorzaak zijn.

De befaamde Amerikaanse chirurg Marty Makary, onderzoeker op het gebied van overheidsbeleid en auteur van de New York Times-bestsellers Unaccountable en The Price We Pay, adviseert patiënten om zelf ook extra alert te zijn.

In gesprek met dokter Peter Attia, die bekend staat om zijn medische praktijk die zich richt op de wetenschap van een lang leven, vertelt chirurg Makary dat het erg verstandig is dat zowel familieleden, vrienden, kennissen, maar ook de patiënten zelf veel assertiever zijn.

“Indien u of uw geliefde bijvoorbeeld een medicijn krijgt voorgeschreven van een arts of er een infuus wordt toegediend, vraag steeds aan de arts, verpleegkundige of apotheker om nogmaals na te gaan of er geen interacties zijn met andere medicijnen die u of uw geliefde gebruikt”.

“Bespreek ook met de verpleegkundige in het ziekenhuis om goed op te letten wat ze toedient en laat hij of zij ook exact nagaan of de dosering wel klopt en niet sterk afwijkt van het gebruikelijke”.

“Vraag dus specifiek of de dosis niet te hoog of laag is. Doe dat ook bij de arts en apotheker”.

“Ga er nooit van uit dat er geen fouten worden gemaakt. U en uw geliefden of familieleden moet altijd vragen stellen, desnoods ten overvloede, adviseren de topexperts Peter Attia en Marty Makary“.

Deskundigen leggen aan GFC uit dat medisch specialisten en ook verpleegkundigen en apothekers nooit agressief mogen reageren wanneer patiënten of familieleden extra nadruk leggen op controle over wat ze toegediend krijgen of welke medische procedures worden uitgevoerd.

Maak uw mond open en houdt het verplegend personeel, artsen en apotheken scherp. Niet alleen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, in alle hospitalen, poliklinieken of behandelcentra, waar dan ook ter wereld.