Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

MDS installeert Automatic Weather Station in Kawemhakan

GFC NIEUWSREDACTIE- De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) heeft onlangs een bezoek gebracht aan het dorp Kawemhakan in het district Sipaliwini.

Dit in verband met het installeren van een Automatic Weather Station (AWS). Dit project wordt gefinancierd door de United Nations Development Programme (UNDP) en de Europese Unie (EU) via het Global Climate Change Alliance (GCCA+) phase 2 project.

Het MDS-team is ontvangen door het Stamhoofd aldaar, die de locatie heeft aangewezen waar het instrument geïnstalleerd kan worden.

Voor deze fysieke meeting was er eerder gecommuniceerd met het bestuur van de VIDS (Vereniging van Dorpshoofden in Suriname), het Stamhoofd Ipomadi Palenapin en de Mulokot Foundation onder voorzitterschap van Jupta Itoewaki.

De Mulokot Foundation is in april 2018 opgericht door Ipomadi Pelenapin, het Stamhoofd van de Wayana gemeenschap.

De doelstellingen van de stichting zijn om duurzame ontwikkeling naar de Wayana gemeenschap te brengen door capaciteitsopbouw, het ontwikkelen van managementvaardigheden, het beheren van projecten in de gemeenschap, het geven van trainingen en belangenbehartiging.

De Mulokot Foundation is actief in alle negen Wayana dorpen waaronder Kawemhakan, Apetina en Palumeu.

Het Stamhoofd heeft het MDS-team van harte verwelkomd in zijn dorp en voorgesteld aan de basja en de kapiteins. Hij was zeer ingenomen met het doel van het bezoek van de MDS aan het dorp.

Vanwege de flexibiliteit en kennis van het Stamhoofd met betrekking tot Climate change, had hij al een locatie voor het instrument.

Kawemhakan heeft al meer dan 10 jaren aan neerslagdata (gemeten met de traditionele regenmeter) verzameld. Via de Luchtvaartdienst ontvangt de MDS dagelijks de data.

Tijdens dit bezoek is er ook een training gegeven over de onderhoud en gebruikers instructies van de regenmeter.

De externe kracht zal regelmatig de regenmeter schoonmaken (tenminste 1 keer om de 2 weken). Er zijn ook instructies verstrekt betreft de datalogger, transmitter en de batterij.

Indien nodig zal de MDS via een video call verdere begeleiden bieden.