Albania

Haradinaj: Kosova pjesë e koalicionit që e lufton ekstremizmin

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, ka marrë pjesë në konferencën “Të bashkuar në luftimin e ekstremizmit të dhunshëm – Partneriteti për sukses”, që është mbajtur në Tiranë.

Haradinaj tha se Kosova është pjesë e koalicionit që e lufton ekstremizmin.

“E shohim që përpjekjet tuaja për koalicione të përbashkëta kundër ekstremizmit janë të mëdha dhe ne jemi gjithashtu pjesë e këtij koalicioni. Kosova është vend euroatlantik. Ne këtu kemi liderë të besimeve të ndryshme fetare, mirëpo ne kemi një identitet të pastër. Ideja e ekstremistëve është të përdorin rrjetet islame dhe fatkeqësisht kanë krijuar njerëz brenda rrjeteve në secilin vend”, tha Haradinaj, raporton Ekonomia Online.

Haradinaj theksoi se Kosova është e ndërgjegjshme sa i përket rrezikut të ekstremizmit.

“Ne si vend i vogël kemi pasur shkuarje në lufta islamike. Ne kemi parandaluar udhëtimin e disa personave që të shkojnë atje. Terroristët përdorin rrjete të ndryshme bamirësie dhe rrjete fetare. Problemet dhe lajmet që vijnë nga ISIS-i dhe lufta atje i kanë bërë qytetarët të kuptojnë rrezikun atje”.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama tha se Shqipëria ka tolerancë të madhe fetare.

“Është temë me rëndësi strategjike në një vend si Shqipëria ku toleranca fetare është shumë e madhe. Ky është thesar që duhet ruajtuar dhe duhet ta trajtojmë nevojën për edukimin e gjeneratave më të reja. Unë besoj që kemi mirëkuptim të përbashkët që ta luftojmë radikalizmin dhe ekstremizmin”, tha ai.

Princi i Jordanisë, Ghazi bin Muhammad, tha se duhet angazhim i përbashkët për luftim të ekstremizmit.

“Kjo që po thuhet në Shqipëri është një hap pionier, sepse problemet e mëdha janë grumbullim i problemeve të vogla. Kjo që po bën Shqipëria është të zgjidhë problemet rajonale. Në qoftë se nuk e luftojmë së bashku, atëherë ai do të zhvendoset nga vendi në vend. Sfida është sfidë ideologjike dhe është përbrenda islamit dhe nuk mund të zgjidhet jashtë islamit”.

Kryeministri i Bullgarisë, Boyko Borissov, tha se është i nevojshëm bashkëpunimi mes vendeve të rajonit për luftim të ekstremizmit.

“Në Ballkan është me rëndësi që të tregojmë që të gjithë jemi të barabartë. Toleranca etnike është i vetmi ilaç për Ballkanin. Është e rëndësishme shtrëngimi i duarve mes Thaçit dhe Vuçiqit në Samitin e Sofjes. Kur në Turqi u inagurua Kisha e hekurt, ne në Sofje rinovuam xhami, dhe nëse kështu punojmë nuk mund të mbillet fara e terrorizmit. Duhet të zhvillohen reforma në Ballkan”.

Football news:

An autobiography about Modric's career will be published in Russian
Dani Alves on Ramos' foul: Real Madrid have taught us to do more than we are used to
Barcelona played the best match at Setien. Even Griezmann scored: a perfect parachute after a heel pass from Messi
Arsenal have nothing to celebrate, they have to take every opportunity. Mourinho responded to the gunners' joke about Tottenham
Kike Of Setian: I understand less and less VAR
MATIC has extended his contract with Manchester United until 2023
With the death of Morricone, part of the world's cinema goes. De Laurentiis on the composer