Albania

Njerëzit me gurë në veshka mund të vuajnë nga osteoporoza dhe frakturat e kockave

Gurët në veshka dhe osteoporoza janë dy probleme shëndetësore serioze dhe mund të jenë të rrezikshëm për mirëqenien e një individi, prandaj është thelbësore të dihet nëse ekziston një lidhje e mundshme midis tyre. Sipas një studimi të ri të botuar në Journal of Bone and Mineral Research, njerëzit që kanë gurë në veshka janë të ndjeshëm ndaj osteoporozës ose thyerjes së kockave.

Burrat e moshuar me gurë në veshka janë në rrezik më të lartë të osteoporozës

Ekipi i studiuesve përdori të dhënat nga baza e të dhënave të Administrimit të Shëndetit të Veteranëve. Për studimin, ekipi analizoi më shumë se gjysmë milioni pacientë me gurë në veshka midis 2007 dhe 2015. Nga 531,431 pacientë, 125,427 u zbulua se kishin një diagnozë të osteoporozës ose thyerjes së kockave. Me fjalë të tjera, afërsisht një e katërta e individëve me gurë në veshka kishin një diagnozë të osteoporozës ose frakturave të kockave. Rezultatet treguan se 23.6 për qind e pacientëve kishin osteoporozë në kohën e diagnozës së gurëve në veshka.

Osteoporoza, e cila është një sëmundje e hollimit të kockave, prek miliona njerëz në të gjithë globin. Sipas të dhënave nga Fondacioni Kombëtar i Osteoporozës, një në dy gra dhe një në katër burra mbi moshën 50 vjeç janë të prirur për osteoporozë.

Ky është një zbulim i rëndësishëm pasi gjetjet do të ofrojnë mbështetje për përdorimin më të gjerë të depistimit të dendësisë së kockave tek individët me gurë në veshka, veçanërisht tek burrat me moshë të mesme dhe të moshuar. Autori kryesor Calyani Ganesan nga Universiteti Stanford në Sh.B.A tha: Në punën tonë të ardhshme, ne shpresojmë të identifikojmë se cilët pacientë me gurë në veshka janë në rrezik më të lartë për osteoporozë ose frakturë të kockave për të ndihmuar në përpjekjet për shqyrtimin e dendësisë së kockave nga klinikët në këtë popullatë.

Gratë pas menopauzës me gurë në veshka nuk janë në rrezik të osteoporozës

Ndërsa studimi i mësipërm sugjeron që burrat e moshuar janë në një rrezik më të lartë të osteoporozës ose frakturave të kockave nëse kanë gurë në veshka, një studim i vitit 2015 zbuloi se gratë pas menopauzës me gurë në veshka nuk janë në rrezik më të lartë të osteoporozës.

Për këtë studim të veçantë, studiuesit analizuan 150,000 gra në postmenopauzë në studimin e Iniciativës Shëndetësore të Grave të Instituteve Kombëtare të Shëndetit të Sh.B.A. Sipas rezultateve të studimit, nuk kishte asnjë lidhje midis gurëve në veshka dhe osteoporozës tek gratë pas menopauzës. Ata zbuluan se këto gra ishin në një rrezik prej 15 përqind më të lartë për të zhvilluar gurë në veshka pasuese. Studimi u botua në Journal of Bone and Mineral Research.

Football news:

Koeman on Minges: In Barca, you should always play actively. Pedri, Araujo also played below their level
Ronald Araujo: For Barca, all matches are finals. We won Getafe-this is the main thing
Messi gave a penalty to Griezmann with a double against Getafe-Antoine scored
Barcelona won 7 of the last 8 La Liga matches-lost to Real Madrid
Semin about the Super League: European football has the fairest traditions
Agnelli and Ceferin were preparing a joint statement because of the rumors about the Super League. The head of Juve turned off the phone before the announcement of the tournament
Getafe players in Super League T-shirts gave Barca a championship corridor for winning the Cup