Albania

Shpyllëzimi në Amazonë në nivelin më të lartë që nga viti 2008

Shpyllëzimi i pyjeve të shiut në rajonin e Amazonës, në Brazil, ka arritur nivelin më të lartë në 12 vjet, paralajmëroi sot Agjencia Hapësinore Inpe, përgjegjëse për monitorimin e pyjeve.

“Midis gushtit 2019 dhe korrikut të vitit 2020, 11 088 kilometra katrorë xhungël u prenë në rajon, që përfaqëson zonën më të madhe të shpyllëzuar që nga viti 2008”, tha Inpe.

Kjo korrespondon me rreth 4 340 fusha futbolli në ditë ose tre fusha futbolli në minutë dhe, e krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, shpyllëzimi u rrit me 9,5 %.

Pylli i Amazonës është gjithashtu nën kërcënim edhe në vende të tjera, përfshirë Kolumbinë, ku grupet e armatosura përzënë rojat nga zonat e mbrojtura, sipas Fondit Botëror për Natyrën.

Presidenti i Brazilit, Jair Bolsonaro e sheh rajonin kryesisht si një potencial ekonomik të pashfrytëzuar dhe dëshiron të zhvillojë edhe më shumë tokë për bujqësinë, minierat dhe prodhimin e energjisë.

“Vizioni i zhvillimit të qeverisë Bolsonaro për rajonin e Amazonës na kthen në të kaluarën, me norma shpyllëzimesh që nuk janë arritur që nga viti 2008”, tha Cristiane Mazzetti, kreu i organizatës për mbrojtjen e mjedisit “Greenpeace”.

Football news:

The Premier League has changed its approach to determining offside after Man City's Aston Villa goal. Now in this situation will be fixed out of the game
Zlatan and Lukaku had a conflict in the Italian Cup match
Zlatan scored 8 goals for Inter Milan. More than any other team
Alli is not training with Tottenham due to negotiations with PSG. He does not want to let Levi go
Batshuayi scored in the Premier League for the first time since October 2019
Valdarno about leaving the Youngster rent in the Arsenal and Real Madrid Player should not be so quick to give up. He did not have enough patience
Ighalo has announced his departure from Manchester United