Albania

Vlerësim të ndikimit në mjedis për çdo projekt publik apo privat para miratimit të zhvillimit

TIRANË, 23 maj/ATSH/ Qeveria ka miratuar disa ndryshime në ligjin “Për vlerësimin e ndotjes në mjedis”, përmes së cilave detyron autoritetet përgjegjëse për miratimin e zhvillimit për një projekti publik ose privat që përpara vendimit për dhënien ose jo të miratimit të zhvillimit, të sigurohet që projekti t’i jetë nënshtruar procesit të vlerësimit të ndikimit në mjedis.

Projektligji ka mbërritur në Kuvend dhe pritet të shqyrtohet në komisionet parlamentare.

“Miratimi i këtij projektligji do të mundësojë përmirësimin dhe forcimin e detyrimeve që lidhen me mbrojtjen e mjedisit në Shqipëri nga zhvillimi i projekteve publike dhe private, nëpërmjet detyrimit që autoriteti përgjegjës për miratimin e zhvillimit për një projekti publik ose privat, përpara vendimit për dhënien ose jo të miratimit të zhvillimit, sigurohet që projekti t’i jetë nënshtruar procesit të VNM-së dhe, në varësi të projektit, të jetë pajisur me deklaratë mjedisore ose vendim për VNM paraprake:, thuhet në relacionin shoqërues të p/ligjit

Po ashtu, p/ligji parashikon ngritjen e sistemit të vetëmonitorimit të ndikimeve në mjedis gjatë ndërtimit dhe zbatimit të projekteve publike dhe private si dhe përcaktimin e kundërvajtjeve administrative dhe sanksioneve në rast të moszhvillimit të procedurës së VNM-së apo shkeljes së kushteve të përcaktuara në deklaratën mjedisore ose vendimin për VNM paraprake në varësi të projektit.

“Me ligjin aktual situata është parë që nuk do të sillte përmirësime sa i takon pjesës së koordinimit ndërinstitucional dhe ndarjes së drejtë të përgjegjësive mes aktorëve të përfshirë në procesin e VNM-së, përfshirë autoritetet përgjegjëse për miratimin e zhvillimit të një projekti publik apo privat, gjë që do të çonte në përkeqësimin e cilësisë së mjedisit në Shqipëri, në mungesën e një
sistemi të mirëfilltë monitorimi për projektet publike apo private gjatë fazës së zbatimit të tyre në terren e, si pasojë, do të kemi paaftësi në marrjen e masave të
duhura për shmangien apo minimizimin e ndikimeve të rëndësishme negative në mjedis, që në fazën e projektimit, ndaj shihet me tepër përparësi miratimi i këtij projektligji”, thuhet në relacion./a.gjonaj/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Football news:

Hennessy on Havertz in Bavaria: I can't imagine that right now
Real and Arsenal joined the fight for Havertz. Bayer will not sell it for less than 80 million euros
Wife of Ukrainian football player Morozyuk: It's a lie that men are polygamous and women are not. This society imposes
Kylian Mbappe: Winning the Champions League with PSG is something special. Personal awards will be a bonus
Lothar Matteus: flick is a bit like Heynckes and Hitzfeld. He can work with the stars
The President of Rennes expects Kalavinka will not go away in the summer. The midfielder wants to buy real
Agent Musacchio: MATEO is happy in Milan. We want a new contract offer