Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Без "Газпром": Чехия и Полша поискаха пари от ЕС за нов интерконектор

Полският и чешкият министри на промишлеността Анна Москва и Йозеф Сикела дават писмото, с което искат европейско финансиране за нов газов интерконектор на енергийния еврокомисар Кадри Симсон

© EUCouncil

Полският и чешкият министри на промишлеността Анна Москва и Йозеф Сикела дават писмото, с което искат европейско финансиране за нов газов интерконектор на енергийния еврокомисар Кадри Симсон

Избори 2022

Чехия и Полша поискаха от Европейската комисия в петък да им даде пари за финансиране за нов газопровод, който ще свърже Прага с полската мрежа и нейните терминали за втечнен газ, съобщи чешкото министерство на промишлеността.


Планът за междусистемна връзка Stork II беше изоставен, но енергийната криза в Европа и опитите да се замени руският газ, накараха страните да съживят проекта.


"Директната връзка с полските терминали за втечнен природен газ ще ни позволи да осигурим доставки на газ от доставчици, различни от Русия", заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела.


Писмото с искането за подкрепа беше подписано по време на извънредната среща на министрите на енергетиката в Брюксел в петък от Сикела и полския му колега Анна Москва.


Министърът заяви, че междусистемната връзка ще позволи да се намалят и разходите за транспортиране на газа, което ще подобри крайната цена за потребителите.


Двете правителства смятат, че ако кандидатстват заедно за финансиране, имат по-голям шанс да получат пари от енергийната програма на ЕС REPowerEU, която е насочена към прекратяване на енергийната зависимост от Русия.


Тръбопроводът, който ще минава от Безмеров в Чехия до Кенджежин в Полша, може да започне работа през 2026 г.


Stork II е проектиран като част от междусистемната газова връзка "Север-Юг", която трябва да повиши сигурността на доставките в Централна и Източна Европа. Връзката трябваше да е готова 2019 г., като ЕС на два пъти го включва сред проектите, които могат да бъдат финансирани с европейски средства.


Маршрутът на Stork II

© European commission (audiovisual service)

Маршрутът на Stork II


Полша обаче го спря, тъй като се очакваше "Северен поток" две да удвои доставките на руски газ до Европа, и връзката нямаше да е нужна.


Двете дъжави сега са свързани чрез тръбопровода Stork, който има малък капацитет и позволява потоците да се движат само от Чехия към Полша.


Варшава обаче обяви, че прекъсва вноса на енергия от Русия от Нова година и вече строи морски терминал за втечнен газ, а през седмицата пусна и нов газопровод под Балтийско море, който й дава възможност да пренася природен газ от Норвегия.


Досега Чехия получаваше газ основно през "Северен поток 1", като горивото е купувано предимно чрез частни договори, а не директно от "Газпром".


След спирането на "Северен поток 1" от Русия през , Прага покрива потребностите си с норвежки газ, който получава през Германия и чрез доставки на втечнен газ до терминали в Западна Европа.