Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

България ще търси газ от Азербайджан, Турция, или Русия, американската компания отказа отсрочка

Aзербайджан, Турция, Русия. С компании от тези държави и в този ред ще преговаря България за осигуряване на небходимите количества природен газ за зимата. Това съобщи енергийният министър Росен Христов. По данни на "Булгаргаз" недостигът на суровината е от 40%, и то при положение, че се реализират доставките от американската компания "Шиниър" на седем танкера втечнен газ, договорени от кабинета "Петков".

"Ако решим да преговаряме с "Газпром" най-приятният сценарий е възобновяне на доставките по текущия договор (той изтича в края на годината - бел. авт.) Не виждам смисъл отначало да се преговаря за нов договор. Ще се обсъди начинът на плащане, който е офериран както на другите европейски държави. Ние искаме по-добри условия, да видим дали те ще се съгласят. Трябва да имаме предвид, че не е сигурно дали те биха искали да работят с нас, тъй като предишното правителство е направило резки стъпки за отношенията с Русия. Нещата са усложнени като цяло. Надявам се, че икономическият интерес да стои по-настрани от политическия", каза Христов.


По повод седемте танкера от САЩ Христов съобщи, че "Шиниър" е отказала искането на българската страна за удължаване на крайния срок за потвърждаване на договора, който е 19 август. Според неговите обяснения той е нужен, за да се намерят свободни слотове за разтоварване и регазификация. Христов подчерта, че за трите танкера до края на годината такива не са били осигурени. Бившият премиер Кирил Петков твърди обратното - имало е договорка за два с Гърция.


Христов коментира, че е водил разговори със заместник-министър на енергетиката на Турция, който до утре сутрин трябва да каже дали в страната има свободни терминали в този период. Отделно са събрани оферти от компании със запазени слотове в Турция и Гърция, но тук според Христов идвал моментът с цената и готовността на гражданите и бизнеса да я платят. Направи впечатление обаче поредната липса на конкретика в обясненията на Христов, както за цени, така и за подробности по договори.


Той каза, че не е готов да даде точната цифра на осигурения газ за септември от търгове на "Булгаргаз", а и мислел, че информацията е конфиденциална. Държавната компания можела да осигури по същата схема и газ за октомври, ако сделката за танкерите не се реализира.


По повод преговорите с Азербайджан, той каза, че са за увеличаване на количествата във връзка и с по-бързото пълнене на хранилището в Чирен, което е европейско изискване. Официалните информации до този момент сочеха, че когато интерконекторът с Гърция бъде довършен, то автоматично доставките на азербайджански газ за България се увеличават, а цената намалява


Предсрочно газ от интерконектора нямало заради предишното правителство


Дори интерконекторът с Гърция да е готов преди 1 октомври, газ за България не може да бъде доставен заради договорка на предишното правителство, каза Христов, като изрично добави, че не иска да влиза в подробности. Днес той бе на инспекция на строителството на съоръжението, за което до вчера трябваше да бъде представен график, каквато бе договорката след срещата при президента Радев.


"ICGB" и "Авакс" представиха чернова за график за завършване на всички дейности. До края на деня ще го внесат в Министерството на енергетиката и в това на регионалното развитие. Той ще е отправната точка, от която ежеседмично ще присъстваме на оперативките, за да следим изпълнението", каза Христов.


По думите му едно от най-важните недовършени неща за експлоатацията е компютърната система за управление, която е в тестови режим. На 14 септември Министерството на енергетиката ще провери докъде е стигнало изпълнението. Останалите критични, по думите на Христов точки, са безопасността, документацията за издаването на актовете за въвеждане в експлоатация на строежа, както и лицензите.