Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Дами канят: как женският професионален спорт печели интерес и позиции

Дами канят: как женският професионален спорт печели интерес и позиции

© Reuters

Кои са трите най-посетени футболни мача дотук през 2022 г.? Дори и да се замислите, е малко вероятно да кажете веднага верния отговор.


И трите най-посетени двубоя са от женския футбол - два са домакинства на "Барселона", а третият е финалът на европейското първенство за жени на "Уембли". Те привлякоха общо около 270 000 души.


Това е само една от причините, заради които датата 31 юли 2022 г. ще остане в историята на спорта. На нея жените доказаха огромния си напредък. В рамките на няколко часа завършиха две знакови събития, които белязаха спортното лято - европейското по футбол за жени, както и възобновената след 33-годишно прекъсване Обиколка на Франция по колоездене при дамите.


С тези две събития видимостта на женския професионален спорт достигна до нови нива и бяха подобрени купища рекорди. Показателно е, че интересът към тях беше голям и извън страните, в които се проведоха.


"Развлекателният фактор и в двете събития, развитието в чисто спортен план и увеличеното присъствие в медиите: всичко това сочи, че женският спорт успява да се освободи от оковите, в които е бил поставян години наред", написа вестник "Монд".


Евро 2022 и Тур дьо Франс завършиха с множество рекорди, но най-значимият им успех е, че привлякоха голямо внимание и подкрепа.


Разсейване на съмненията


Като единствен голям футболен турнир през лятото европейското първенство за жени донякъде имаше увереност, че ще събере сериозна аудитория. Надпреварата попадна в такъв период, в който клубните шампионати още са в почивка, а световното първенство за мъже започва в необичайно време - през ноември.


И въпреки това домакините от Англия останаха изумени от заявките за билети, посещаемостта, както и отразяването на турнира.


Финалът между Англия и Германия подобри рекорда на европейски първенства, не само при жените, но и при мъжете. Tурнирът се превърна в най-посетеният в историята на европейските финали за жени, събирайки 574 875 души, което е повече от два пъти от предишния рекорд (240 055 души) на шампионата в Нидерландия през 2017 г.


Дами канят: как женският професионален спорт печели интерес и позиции

© Reuters


Наравно с изключителния успех на футболистките, донесли мечтаната купа, сега Футболната асоциация (ФА) мисли как инерцията да бъде използвана. Първата цел е увеличаване на посещаемостта на женските мачове в страната, която е средно под 2000 души. Поставената цел е до 2024 г. тя да бъде утроена.


При женския Тур дьо Франс въпросителните бяха много повече, тъй като надпреварата стартира в същия ден, в който завърши мъжката обиколка. Първият етап беше с гарантиран интерес, тъй като беше на Шанз Елизе, именно където завършват мъжете.


За всички останали седем етапа организаторите имаха притеснения дали ще има публика и дали гледаемостта ще бъде висока.


Още повече, че женският Тур дьо Франс беше възобновен след 33-годишно прекъсване.


Дами канят: как женският професионален спорт печели интерес и позиции

© A.S.O./Pauline Ballet


"Можем да бъдем повече от доволни, не сме си и представяли, че ще има такъв интерес. Не само телевизионно и медийно, но погледнете хилядите хора по шосето, далеч преди финалите", каза директорът на обиколката Марион Рус.


От френската обществена телевизия съобщиха, че 19.8 милиона зрители са наблюдавали състезанието. Първият етап, излъчен по "Франс 2", е гледан от 3.1 милиона зрители, а останалите седем по "Франс 3" събират средно по 2.1 милиона.


Кулминацията е последният осми етап, гледан от средно 3.3 милиона във Франция, достигайки своя пик от 5.1 милиона.


Повишен интерес


Постиженията на двете големи спортни събития при жените напълно се припокриват с проучване, проведено в Европа миналата година. Тогава беше установено, че почитателите в Европа искат да гледат повече женски футбол, а анкетата беше проведена във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Русия и Швейцария.


По онова време резултатите бяха погледнати малко скептично, имайки предвид друго проучване, направено в САЩ през 2019 г.


След него се разбра, че телевизиите в САЩ показват жени-спортисти в едва 5.4 процента от времето. Ситуация, която е почти непроменена, тъй като преди 30 г. процентът е бил 5.1.


Дами канят: как женският професионален спорт печели интерес и позиции

© Reuters


При това до голяма степен ефирното време идва от олимпийски игри, световни първенства по плуване или лека атлетика, както и тенис турнири, където обикновено женски и мъжки мачове или дисциплини се редуват.


През 2022 г. обаче се забеляза трайна тенденция на повишаване на интереса към женския спорт. Не е случаен и фактът, че от началото на годината трите най-посетени футболни мача са при дамите. През април 91 648 зрители на "Камп ноу" гледаха победата на "Барселона" над "Волфсбург".


Малко преди това женското "класико" между "Барселона" и "Реал" събра 91 553 зрители.


Финалът на "Уембли" от неделя между Англия и Германия е на трето място с 87 192 души. Нито един мач при мъжете от началото на годината не се доближава до подобна посещаемост.


Равенство между половете


Могат ли жените в спорта да бъдат толкова добре платени, колкото и мъжете? Този въпрос се задава отдавна, а успехите, интересът и нарастващата популярност водят до това, че ще бъде повдигнат отново.


Поне към момента женският спорт не успява да се конкурира по никакъв начин с наградните фондове или заплатите при мъжете.


Европейските шампионки от Англия ще получат отборна премия от 1.3 млн. паунда за триумфра си над Германия, което е по 55 хил. паунда (65 хил. евро) на всяка състезателка. Това е далеч по-малко от обявената премия от 5 млн. паунда за мъжкия отбор, който игра финал на Евро 2020.


За справка средно футболистките във Висшата лига получават 47 хиляди паунда годишно. По изчисления на "Делойт" клубове от средата на таблицата при мъжете плащат 100 пъти повече: "Уест хем" (4.3 млн. средно на футболист), "Уулвърхемптън" (4.7 млн.). Заплатите на звезди като Кристиано Роналдо или Кевин де Бройне са в съвсем други нива (около 20 млн. паунда).Голяма разлика има и в наградния фонд на Обиколката на Франция при мъжете и при жените. Йонас Вингегор, който спечели мъжката надпревара, получи 500 хиляди евро, плюс допълнителни суми за две етапни победи, носене на жълтата фланелка и спечелването на тази за най-добър катерач. Подгласникът му Тадей Погачар пък получи чек за 250 хил.


Наградният фонд при мъжете е малко над 2.2 млн. евро.


Шампионката при жените Анемик Ван Вльотен получи чек за 50 хиляди евро от общия награден фонд на стойност 250 хиляди.


Темата за заплащането винаги е била актуална, още повече, след като футболистките от националния отбор на САЩ заведоха дело, но искът беше отхвърлен.


Едни от малкото спортове, в които наградните фондове са равни при мъжете и жените, са Световната купа по алпийски ски, както и турнирите от Големия шлем в тениса.


"Много хора разсъждават по следния начин: жените играят по-кратки мачове от мъжете или карат по-малко километри, съответно състезанията им са по-къси. Но и досега парите не са разпределени равномерно. Специалн в колоезденето мисля, че наградният фонд при жените трябва да е същият, какъвто е при мъжете за осем дни", споделя активистката Катрин Бертин.