Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Демерджиев: Последният човек съм, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ

Иван Демерджиев

© Цветелина Белутова

Иван Демерджиев

"Изключително учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да води разговор с медиите, не бих му отказал. Разговаряли сме многократно, в нито един момент не е изразявал такива опасения и резерви. Аз съм последният човек или един от последните, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ." Това коментира пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод задочната му полемика с бившия вътрешен министър, когото той наследи на поста.


Запитан дали не е засегнал Рашков в свое телевизионно интервю отпреди дни, в което каза, че не би арестувал Бойко Борисов, той изтъкна, че това е професионалната му оценка и не е пристрастие към една или друга политическа сила.


"Целта на един арест не може да бъде самоцел, целта на един арест е той да е първа стъпка към сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и наказание. Когато арестът се случи по начина, по който протече арестът на Борисов, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертви или да създаваме подобни погрешни убеждения в обществото", разкритикува той действията на Рашков във връзка с ареста.


Уточни, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за незаконни.


На вметка на водещата във връзка с вчерашната реплика на Рашков, който заяви, че действията на Демерджиев може да се охарактеризират с репликата "мутри вътре", както и отговорът му на Рашков от вчера, че той е с нагласата "мутри вън" и да са изправени на съд, звучи малко декларативно и че той знае, че няма как това да се случи, отговори, че "не съм дотам убеден".


"За 3 месеца могат да се развият много разследвания много старателно и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията. Оттам нататък има само един път - да ги внесем в прокуратурата, само че ще ги внесем в прокуратурата в момента, в който сме събрали доказателствен материал, който трудно да може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата - дали се работи по тях, или се слагат на трупчета", отбеляза служебният министър на вътрешните работи.


Увери, че ще има развитие по казуса с "Хемус"


В отговор на въпрос значи ли това, че по случаите, по които работеше МВР по времето на Бойко Рашков, не се е работило достатъчно категорично, защото той също работеше и по казуса с магистрала "Хемус", Демерджев каза, че по този случай има един обвиняем и две досъдебни производства, но подчерта, че целият казус с "Хемус е много по-мащабен от тези две досъдебни производства.


"Като не ги търси прокуратурата (злоупотребилите с бюджетните средства за магистралата - бел. ред.) - трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи за "Хемус", извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие", подчерта служебният вътрешен министър.


Твърди, че няма "метла" и "чистка" в МВР


Демерджиев увери, че служебното правителство не е ревизионно спрямо предишното редовно, а е правителство, от което се очакват "действия по стабилизиране на ситуацията". Настоя, че уволнени в МВР няма и че твърденията за "метла" и "чистка" във ведомството били спекулации. По думите му служители на МВР, които той е преместил в други звена, неправомерно са влияели на разследвания.


"Някои хора са си позволявали да дават указания на разследващите полицаи как да действат. Това не е приемливо. Част от тези действия са обект на разследване. В системата на МВР са още. Някои от тях не заемат същите длъжности. Не съм уволнил нито един, с изключение на една служителка, която е върната на титулярното си работно място в Министерството на земеделието", отговори Демерджиев на твърденията на Рашков.