Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Държавен експерт: Родителите да контролират децата с електрически тротинетки

кадри bTV

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Най-честите сигнали за нарушения при използването на електрически тротинетки са за използването им от деца под 14 години, което е забранено според закона. Другото масово правило, което не се спазва е применаването с такова превозно средство през пешеходни зони – тротоари и алеи. Това каза в студиото на bTV Росен Рапчев от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Държавният експерт заяви, че родителите трябва да налагат сериозен контрол дали децата им се движат с електрически тротинетки. Дори и за тези под 14 години няма никакъв проблем да наемат такава, ако разполагат с банкова карта.

Друго масово нарушение е возенето по двама или превозването на товари с двуколесните средства. В закона изрично е записано, че те са индивидуални. Най-голямата опасност все пак е за пешеходците и най-вече за децата, които ходят пеша по тротоарите, подчерта Рапчев. Електрическите тротинетки имат маса и се движат безшумно. Когато пешеходците ходят по тротоара, те се чувстват сигурни и могат рязко да сменят посоката. В тези случаи тротинетките стават изключително опасни, затова и има забрана.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg