Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Гласуваха ли 72% от избирателите на "Демократична България" за Радев

От половин година опорката се разпространява активно в социалните мрежи и в медиите

© Юлия Лазарова

От половин година опорката се разпространява активно в социалните мрежи и в медиите

Анализът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Хубаво е да разясняваме тежко неверните клевети и манипулации, които се опитват на правят аудиторията на идиоти. Още повече че политическата ни система и без това е в много лошо състояние и повечето партии си имат достатъчно слабости и грешки, за които да бъдат критикувани и попилявани, без да има нужда да се лъже.


Особено упорита опорка, която тези дни само от чешмата не тече и не идва като приложение към сметките за парно, е твърдението, че, видиш ли, 72% от избирателите на "Демократична България" (ДБ) са гласували за Румен Радев (на изборите миналата есен, когато спечели втори мандат - бел. ред.), с което отговорността за неговия избор пада като вечно проклятие върху ДБ.


Да, сравнително значимото гласуване за Радев сред хора от демократичната общност е излагация, защото разгромява претенцията за интелект, политическа памет и родова памет. Но НЕ, не е вярно, че 72% от избирателите на ДБ са гласували за Радев. И НЕ, не е вярно, че носят вина за втория му мандат.


Нека видим фактите:


Прословутата графика на "Галъп" (стопкадър от "Нова тв" вижте в края на текста - бел. ред.), озаглавена "Откъде дойдоха гласовете на Радев", със синя колонка 72% над ДБ всъщност означава, че ИЗМЕЖДУ онези избиратели на ДБ, КОИТО СА ИЗЛЕЗЛИ ДА ГЛАСУВАТ НА ВТОРИ ТУР, 72% СА гласували за Радев, а 22% са гласували за Анастас Герджиков, а останалите са гласували с "Не подкрепям никого".


Колко от избирателите на ДБ са излезли да гласуват на втори тур? Твърдя, че огромната част нямаха избор между Радев и Герджиков. А от по-малката част, които все пак гласуваха (според мен не повече от 1/3 от гласувалите на парламентарния вот и първия тур), са гласували 72:22 за кандидатите на "Продължаваме промяната" (ПП) : ГЕРБ.


Нека да видим числата:


Румен Радев 1 539 650
Анастас Герджиков 733 791
Разлика 805 859 гласа в полза на Радев (повече от двойно)
Гласували за ДБ на парламентарния вот 166 968 гласа.


Нека допуснем пропагандното внушение, че всички избиратели на ДБ са гласували на втори тур (а както казахме, едва ли повече от 1/3 са излезли) и че 72% от тях са гласували за Радев. Тези гласове са 166 968 Х 72% = 120 216. Тези гласове са близо 7 ПЪТИ по-малко от разликата, с която Радев побеждава Герджиков.


Нека допуснем, че всички избиратели на ДБ бяха излезли да гласуват и бяха гласували за Герджиков срещу Радев. Тогава гласовете щяха да изглеждат така:


Радев 1 539 650 - 120 216 = 1 419 434
Герджиков 733 791 + 120 216 = 854 007


Виждаме, че нищо не би се променило, дори ДБ да бяха ходили на ръце и да раздават брошурки на Герджиков с пръстите на краката си. И на който ДБ са му виновни за избора на Радев, просто лъже.


Реалният брой избиратели на ДБ, гласували за Радев, вероятно са 166 968 Х 1/3 Х 72% = 40 072.


Срам за тях. Двоен срам за онези, които са ги докарали до това положение да направят този избор. Но с този си избор те нито са избрали Радев, нито превръщат ДБ в политическа сила, която доминиращо е подкрепила Радев.


Ако 40 000 избиратели са подкрепили Радев, то други над 120 000 (три пъти повече) не са го подкрепили и техният брой не просто е огромното мнозинство в ДБ, а е достатъчен за самостоятелно влизане в парламента.


Нещо повече - ако интерпретираме по същия манипулативен начин същата графика, то 12% от избирателите на ГЕРБ също са подкрепили Радев.


596 456 х 12% = 71 574 избиратели на ГЕРБ гласували за Радев СРЕЩУ СВОЯ кандидат на втория тур!


Защо ДБ не издигнаха свой кандидат по-рано, защо не отстояваха своята идентичност, каузи и политическа биография през него, ами влязоха в ролята на подгряваща група на друга звезда? Тези и още много въпроси могат да им бъдат задавани и да бъдат поставяни на тясно. И заслужават да бъдат тричани за още много, много неща.


Но тезата за "72% от ДБ избраха Радев" просто не е вярна. Тя е лъжа в пропагандата на не много умни хора.


Гласуваха ли 72% от избирателите на "Демократична България" за Радев