Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Има такъв народ" не очакват пробив сред депутатите си

"Има такъв народ" не очакват пробив сред депутатите си. Това коментира председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, цитиран от NOVA.

Той заяви, че е убеден в морала на колегите си и не мисли, че ще подкрепят или преминат към  "Продължаваме промяната".

Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че министър Александър Николов, излъчен от "Има такъв народ" и екипът му ще депозират оставките си в понеделник.

Слави Трифонов отговори на Кирил Петков

Като принципал на Министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром". "Булгаргаз" е в активен, съществуващ договор с "Газпромекспорт". Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания, посочиха от Министерството на енергетиката.

Усилията на целия екип на "Български енергиен холдинг" и прилежащите дружества са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива, поясниха от Министерството на енергетиката.

Петков: Искам да успокоя всички граждани

Няма решение на "Има такъв народ" в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партията в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт, добавиха от Министерството на енергетиката.

Министър Радостин Василев подаде оставка

"Има политическо решение, но тъй като бях извън страната, в понеделник ще бъде подадена моята оставка", заяви от своя страна министърът на външните работи Теодора Генчовска, която също е излъчена от "Има такъв народ". Днес тя бе гост на тържествата по случай 65-ата годишнина на курортен комплекс "Златни пясъци" край Варна.

Тошко Йорданов: Петков е говорил с няколко депутати от ИТН

По темата за отношенията със Северна Македония министърът посочи, че дипломатическите усилия продължават.

"Опитваме се да гарантираме правата на българите в Северна Македония и изпълнението на договора за добросъседство", каза Генчовска. Според нея тази тема не би трябвало да попада в политическия водовъртеж в България. "Продължава работата, но това е процес".

Генчовска допълни, че не би казала, че европейските партньори ни оказват натиск.

"Вече има разбиране точно каква е българската позиция, отне ни много време, но винаги сме отстоявали едно и също", поясни министърът. "Гарантиране правата на българите и гарантиране на изпълнение на договора – това са нашите искания и очаквам разбиране от ЕС".

След оставката: Какво каза вицепремиерът Гроздан Караджов

"Обикалянето като цветарка по парламентарните групи на другите политически партии, които не те подкрепят и да ги навиваш да напуснат съответната партия не знам как ще го квалифицирате вие, просто ако друг го прави ще е кофти чувство. Ако някой от колегите ми, в което се съмнявам, реши да бъде предател, просто ще бъде предател и толкоз", заяви Тошко Йорданов.