Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Ислямски джихад" изстреля десетки ракети от Газа към Израел

"Ислямски джихад" изстреля десетки ракети от Газа към Израел

© Reuters

Борещата се за палестинска държава и унищожаването на Израел организация "Палестински ислямски джихад" изстреля по Израел от ивицата Газа десетки ракети в отговор на кампанията, започнала днес и довела до убийството на един от командирите на въоръженото ѝ Крило, Тайсер ал Джабари.


Още в хода на тази атака дойде и сигнал, че Израел очаква продължителна конфронтация: министърът на отбраната Бени Ганц одобри план да бъдат повикани в армията 25 хил. души от резерва.


Малко по-късно израелската армия обяви, че операцията срещу Газа продължава.


"Ислямски джихад" изстреля десетки ракети от Газа към Израел

Това става година и няколко месеца след последната война, при която имаше масиран обстрел между Израел и Газа (тогава другата страна бе движението "Хамас", контролиращо ивицата). През май/юни 2021 г. 250 души загинаха в Газа, 13 - в Израел.

Израелската армия говори за 71 ракети, изстреляни от Газа "само за два часа тази вечер", като девет от тях са паднали в самата Газа. Интерпретацията на "Ислямски джихад" - смятана за една от най-силните групировки в Газа - е друга: към Тел Авив и други градове, включително в центъра на Израел, са насочени 100 ракети.

Според "Бригадите Ал Кудс" ("Бригадите Ерусалим" или въоръженото крило на "Ислямски джихад") тези действия са непосредственият отговор на днешните израелски удари.

RAW FOOTAGE: This is the moment a barrage of rockets was fired from Gaza toward Israeli civilians.


This is what terrorism looks like: pic.twitter.com/XLbch5NfFR

— Israel Defense Forces (@IDF) August 5, 2022

Армията настоява, че освен жилищния блок, в който бе Ал Джабари, в град Газа са поразени и други места като обект за производство на ракети.


При израелските нападения по шест (по думите на армията) цели в Газа са убити 10 души, според здравните власти в Газа. Същата оценка говори за убито петгодишно дете сред жертвите, както и за 50 ранени.


По-рано премиерът Яир Лапид заяви, че Израел осъществява контратерористична операция срещу непосредствена заплаха и ще продължи да прави всичко възможно за защита на гражданите.


Борбата ни не e срещу народа на Газа. "Ислямски джихад" е посредник на Иран, който иска да унищожи Държавата Израел и да убива невинни израелци.
Яир Лапид,

премиер на Израел