Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

И ма една известна фраза, че „Няма нищо страшно в четенето на книги“. Разбира се, в това има много истина и е хубаво да се чете колкото е възможно повече. Но представете си, че има книги, които не трябва да четете и не защото може да сънувате кошмари, а защото те крият мистериозни тъмни тайни, които могат да имат пагубно влияние върху човечеството.

Една такава странна и мистична книга е т.нар. „Кодекс Гигас“ или още Библията на дявола. Още от самото заглавие се вижда, че това не е обикновена книга, нали? 

Легендата за „Кодекс Гигас“

Легендата за тази мистериозна книга разказва, че в далечния XIII век, някъде в Бохемия (днешна Чехия) един монах на име Херман нарушава своя свещен обет пред Бога и за наказание е трябвало да го зазидат в стената на една от килиите на манастира. Монахът се молил със сълзи на очи на своите събратя и на Бог да не отнемат живота му. Обещал им, че ако го пощадят, ще напише най-красивата и най-голяма книга, която да възхвалява по невиждан и нечуван начин техния манастир. Те се съгласили, но му поставили едно условие – да напише книгата за едно денонощие. 

След няколко часа неспирно писане Херман осъзнал, че задачата е просто невъзможна и тъй като вече бил изчерпал молитвите си към Бог, се обърнал към самия дявол. Той веднага се явил на монаха и дори му предложил да довърши книгата вместо него. но в замяна на душата му. Така според легендата се ражда най-злокобната книга на всички времена, книгата на окултистите и най-големият ръкопис на древността – „Kодекс Гигас“.

Какво точно представлява книгата?

В буквален превод „Кодекс Гигас“ означава книга-гигант, а това съвсем не е случайно. Тя наистина впечатлява със своите размери. Книгата тежи невероятните почти 75 килограма, дълга е 92 сантиметра, широка е 55 сантиметра и е дебела 22 сантиметра. За да бъде преместена, трябват поне трима души. Кориците на книгата са направени от дърво и украсени с метални орнаменти. За страниците на книгата е използвана кожата на около 160 магарета и млади телета. Мастилото, с което е написан текстът в книгата, е направено от смачкани буболечки.

Първоначално „Кодекс Гигас“ е бил с 320 страници, но впоследствие 12 от тях са премахнати. Предполага се, че на тях са били изписани някои от тайните на манастира, в който се смята, че е писана. Други пък казват, че тези 12 страници крият едни от най-големите тайни на християнството, които човечеството никога не бива да узнава. 

Безспорно най-интересната страница е тази, на която има изображение на дявола, което е високо цели 50 сантиметра. Дяволът е изобразен много интересно на тази рисунка. Направен е като принц на отвъдния свят и е представен с кралски мотиви. Негово изображение присъства в книгата, защото, както легендата разказва, това било едно от условията на дявола, за да помогне на Херман.

Кой и кога е написал книгата?

Истината за „Кодекс Гигас“ все още не е известна. На този етап всичко се опира на догадки, легенди и митове. Предполага се, че е била написана в периода 1204–1230 г., като за нея за първи път се споменава през 1229-а. Тук обаче започват и разминаванията. Този голям период е в разрез с легендата, за която, учудващо, но има няколко доказателства. Още на пръв поглед се вижда, че книгата е написана с един почерк, един вид мастило и сякаш всички страници са били изписани наведнъж. 

Интересното за книгата е, че в нея няма правописни грешки или дори нещо задраскано. Всичко е написано перфектно и с брилянтен почерк. Кодексът е толкова странен и мистериозен, дори доста труден са възпроизвеждане. Казват, че на един модерен калиграф ще са нужни 20 години и то само да се препише текстът без рисунките. Това разбира се, ако работи денонощно.

Загадките около „Кодекс Гигас“ не свършват дотук. Гледайки страниците на книгата, ясно се вижда, че те не са избелели с времето, сякаш са писани сега. Чрез различни изследвания е доказано кои страници са били най-четени, както може да се досетите, това са тези около изображението на дявола.

Какво пише в мистериозния „Кодекс Гигас“?

Историците са на мнение, че най-вероятно кодексът е трябвало да отразява всички знания за света и природата, които Бенедиктинският орден е притежавал по времето на създаването на книгата. Особено внимание привлича разположението - на една страница е Царството небесно, а на другата – на сатаната. Ясно става за всеки наблюдаващ, че по този начин авторът е искал да покаже контраста между образите на Доброто и Злото и на вечната борба между тях. 

В този 75-килограмов книжен шедьовър има големи пасажи от латинския превод на Библията, енциклопедията „Етимология“, различни трактати, исторически текстове, информация за кралство Бохемия. А най-интересните места са тези, на които има написани заклинания, магии и други езотерични текстове. Най-вероятно затова е била толкова търсена и известна, дори няколко пъти е крадена.

Съдбата на книгата

В края на Тридесетгодишната война, през 1648 г., колекцията на Рудолф II (част от която е бил „Кодекс Гигас“) е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като една от многото военни плячки. През 1697 г. избухва пожар в замъка „Три корони“, близо до прага, където се е намирал „Кодекс Гигас“ по това време. За съжаление в него са изгорели близо 18 000 книги и 5700 ръкописа. 

Кодексът оцелява, защото един от слугите успява да го изхвърли през прозореца. При самото падане корицата на книгата е сериозно повредена, след което е реставрирана. Някои местни казват, че пожарът е заради самата книга и че около нея витае нечувано зло. Други казват, че е бил параван, защото някой е искал да открадне книгата. Версии много и никоя не е на сто процента сигурна.

През 2007 г., след повече от 300 години отсъствие от дома, „Кодекс Гигас“ отново е в Прага, където за една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Важно е да се спомене, че манастирът в Подлажица, където е написана книгата, е бил доста беден и едва си е позволявал най-елементарни нужди. Откъде тогава пари за написването и създаването на „Кодекс Гигас“? 

Любопитен факт е, че 75-килограмовата книга е застрахована за внушителните 10 милиона евро.
Дали някога Кодекс „Гигас“ ще разкрие напълно своите тайни или и тази загадка като много други в нашия свят ще си остане неразгадана? Дали изобщо трябва да се разбулва написаното в книгата или е по-добре да остане завинаги скрито? Може би времето ще покаже. А може би не.

Още от автора:

Мистериозната история на „Мона Лиза“ - неразбулената тайна на Леонардо да Винчи

Помпей: „Мъртвият град“, погребан под тонове пепел

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино