Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кремъл обяви, че вече е спрял газа, на когото е трябвало

Кремъл обяви, че вече е спрял газа, на когото е трябвало

© Reuters

Доставките на тези, на които трябваше, вече са прекъснати и Русия не очаква "Газпром" да спира кранчето на други европейски държави. Това заяви в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс..


Русия прекрати доставките за България, Полша и Финландия, както и договорите на нидерландският търговец GasTerra, на датския Orsted и на Shell Energy за доставка на газ за Германия.


Плащанията за газ по новата схема, създадена в отговор на западните санкции, трябваше да се плащат през април и май, и вече са направени.


Песков каза, че всички, на които трябваше да бъдат прекъснати от доставките, сега не получават руски газ.


Извънредна новина

Най-важните новини в момента, в който се случват - директно в имейла Ви.

"Системата функционира... и тези, които получават газа, работят по новата система", каза Песков.


На въпрос дали трябва да се очакват нови спирания на доставки, той отговори: "Не".


Компании от Германия, Италия и Франция заявиха, че ще се ангажират със схемата за плащане на Москва, за да гарантират, че могат да поддържат доставките, тъй като Европа планира постепенно да намали зависимостта си от Русия през следващите няколко години.


Европейската комиисия посъветва 22-те компании, които имаха договори с "Газпром" да продължат да плащат във валутите, указани в тях, като оставят на руската страна да се занимава с превалутиране на парите в рубли. Според Брюксел плащане в рубли би било нарушение на европейските санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна. България, Полша, Финландия и трите санкционирани компании обявиха, че няма да плащат в рубли.


През март руския президент Владимир Путин подписа указ, с който нарежда на "Газпром" да изисква разплащане в рубли за "неприятелски държави", поддържащи санкциите, като средство за изкуствено повишаване на търсенето на руската валута и стабилизиране на нейния курс.