Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Лиз Чейни може да се кандидатира за президент на САЩ, за да няма втори мандат на Тръмп

Лиз Чейни

© Reuters

Лиз Чейни

Представителят на конгреса на Съединените щати Лиз Чейни обяви, че смята да се кандидатира за президент през 2024 г.


Републиканката Чейни - дъщеря на бившия вицепрезидент от времето на Джордж Буш - младши, Дик Чейни - съобщи за плановете си, след като загуби първичните избори в Уайоминг преди междинните през ноември от поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп.


Тя ще остане извън Камарата на представителите след вота тази есен, но по думите ѝ кандидатурата ѝ би била възможност да се предотврати връщането Тръмп в Белия дом.


Според американски медии обаче Чейни, някога смятана за изгряваща звезда в партията, е наказана от избирателите в Уайоминг тъкмо заради гласуването в подкрепа на импийчмънта за Тръмп: в САЩ още текат разследвания каква точно е ролята му в събитията от 6 януари 2021 г., когато тълпа негови привърженици щурмува Конгреса на САЩ.


Попитана по Ен Би Си дали би искала да се кандидатира, тя потвърди, вечер след като обясни, че би направила "всичко възможно", за да остане Доналд Тръмп извън Белия дом.

Изборите през ноември са важни, защото ще определят кой ще контролира конгреса, губернаторски места и щатските законодателни органи. Те са от значение и за самия Тръмп - и следователно за вота през 2024 г.; милиардерът, който загуби вота миналата година и неколкократно е заявявал намерение да се кандидатира, подкрепи конкретни кандидати преди изборите, а те за момента се справят добре.


В Републиканската партия подкрепата за Тръмп остава значителна. Според Чейни обаче партията е в много тежко състояние, тъй като е приела неговия "култ към личността". Нещо повече, след като убедително спечели първичните избори през 2020 г., тя смята, че нямаше да загуби сега, ако бе повтаряла твърденията на Тръмп, че изборите са манипулирани. По думите ѝ е опасно да се избират хора, които поставят под въпрос резултатите от вота.