Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Масово измиране на видове в Средиземно море

П оредица от изключителни морски топлинни вълни са унищожили над 50 морски форми на живот в Средиземно море между 2015 г. и 2019 г., според ново, частично италианско проучване, публикувано във вторник, предаде агенция АНСА.

Повечето от случаите на масово измиране се отнасят до корали, гъби и водорасли, но в списъка има и риби, се казва в международното проучване, съставено отчасти от Националния изследователски съвет (CNR-IRBIM) на морския изследователски институт и публикувано в "Глобал чейндж байолъджи" (Global Change Biology).

"Най-лошият сценарий": Задава ли се поредица от бедствия?

Феноменът е засегнал хиляди километри крайбрежие от Алборанско море до източните брегове на Средиземно море и на дълбочина до 45 метра, се посочва в доклада.

"За съжаление, резултатите показват за първи път ускоряване на екологичните въздействия, свързани с изменението на климата, безпрецедентна заплаха за здравето и функционирането на неговите екосистеми", коментира изследователят на Морския изследователски институт Ернесто Азуро.

"Това, което е най-тревожно, е взаимодействието между затоплянето и наличието на нови патогени в морската среда, чийто ефекти, които все още до голяма степен са неизвестни", добавя Азуро.

Вероятно само те са доволни от климатичните промени

Междувременно днес европейският институт за наблюдение на климата "Коперник" отчете, че морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си площ, регистрирана за последните 44 години или откакто се правят сателитни проучвания, предава БТА.

От 1979 г. учените разполагат с много точни измервания на площта на леда на Северния и Южния полюс благодарение на сателитите.

Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, така и в Антарктика, е топене през лятото и заледяване през зимата. 

В дългосрочен план топенето е много по-бързо в Гренландия и в Арктика, а в Антарктика е с по-умерени темпове, въпреки значителните годишни и регионални вариации.

Учен предупреди за глобална катастрофа

Морският лед през юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал 15,3 милиона квадратни километра или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от средното ниво за месеца.

В края на лятото там, през февруари, той беше намалял до исторически минимум, което сериозни притесни учените. Нивото му бе с 30 процента по-малко от средното.

Вануату обяви климатично извънредно положение

В Арктика морският лед е бил с четири процента под средното ниво през юли, показват наблюденията на "Коперник".