Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Мироопазващите сили на НАТО в Косово ще се намесят, ако стабилността на отношенията със Сърбия е под риск

Снимка: Булфото, архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че мироопазващите сили на Алианца в Косово са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск, съобщава БТА.

Изказването му идва след срещата със сръбския президент Александър Вучич по повод неотдавнашното напрежение между Белград и Прищина.

"НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР (Мироопазващите сили на НАТО в Косово) са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение", каза оше Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че макар "ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация". Столтенберг призова страните да проявят сдържаност.

"Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти", каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като косовският премиер Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за първи септември, в резултат на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg