Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

МВФ обяви нов инструмент за помощ на страните, които се сблъскват с хранителна несигурност

Снимка: Булфото

Международният валутен фонд днес обяви стартирането на нов инструмент за помощ, целящ бързо реагиране на нуждите на страните, които се сблъскват с хранителна несигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Инструментът, наречен "хранително гише", ще действа една година. Той ще позволи на нуждаещите се страни да получат достъп по един бърз начин до спешно финансиране в случай на остра хранителна несигурност, неочаквани сътресения във вноса на зърно или при рязко покачване на цените.

"Много съм щастлива да обява, че административният съвет на МВФ одобри днес откриването на ново гише за финансиране на реакциите на хранителните трусове", се казва в изявление на ръководителката на фонда Кристалина Георгиева

Конкретно финансирането ще става чрез механизма за отпускане на бързи кредити, който позволява заем при нулев лихвен процент за страните с ниски доходи, които се намират в спешна ситуация, и чрез инструмента за бързо финансиране на МВФ, който предоставя финансова помощ, за да се помогне за установяване на баланс на плащанията.

"Новото гише може да се използва, когато даренията и концесионното финансиране от страна на нашите партньори не е достатъчно или когато е невъзможно да има програма за помощ от Фонда", допълва Георгиева в друго изявление.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg