Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Над 50 самолета и 6 китайски кораба заплашиха Тайван

„Суверенитетът и териториалната цялост на Китай никога не са нарушавани. В света съществува само един Китай и Тайван е част от него”.

Това обяви на пресконференция в посолството на Народна република Китай в София посланикът Дун Сяодзюн.

Той посочи, че с посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси в Тайпе, САЩ са заплашили териториалната цялост на Китай.

Заплахата над Тайван расте, Китай обяви нова политика

„Така тя подкопа сериозно суверенитета и териториалната цялост на Китай, мира и стабилността в района на Тайванския проток, като изпрати погрешен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към независимост на Тайван”, гласи официалната позиция на Пекин.

Когато САЩ застанат до дадена страна, това води до хаос, заяви Дун Сяодзюн и даде за пример историята на Ирак, Иран и Сирия.

„Опитайте да се поставите на наше място, коя държава би останала спокойна, ако друга я провокира и посегне на националния ѝ суверенитет?”, попита китайският посланик.

Дун Сяодзюн е категоричен, че обединението на континентален Китай и Тайван е неизбежно и за целта ще бъдат използвани мирни средства, но Пекин запазва правото си да приложи военна сила като крайна мярка.

Защо Китай разтревожи света

Междувременно тайванското министерство на отбраната съобщи днес, че е засякло 51 самолета и шест военни кораба на Народната освободителна армия на Китай да се приближат към острова.

САЩ започват търговски преговори с Тайван

Общо 25 самолета са пресекли така наречената „средна линия” на Тайванския проток, включително 12 изтребителя Су-30, шест J-16, четири J-10, един самолет за радио-електронна борба Y-8 и два бомбардировача H-6.

Тайван е изпратил въздушен патрул, който да следи ситуацията, издал е радио предупреждения и е поставил в готовност зенитни ракетни системи.