Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Нападателят на Рушди: Възхищавам се на иранския аятолах Хомейни

М ъжът, обвинен в намушкването на Салман Рушди, заяви, че уважава аятолах Рухола Хомейни, но не каза дали е бил вдъхновен от фетвата, издадена от бившия ирански лидер, според интервю за "New York Post".

Хади Матар също така заяви пред "Post", че е прочел само "няколко страници" от романа на Рушди "Сатанински строфи" и че един туит през зимата, обявяващ посещението на автора в института Chautauqua, му е дал идеята да отиде там.

Какво е фетва, кой я издава и кой я изпълнява​

75-годишният Рушди трябваше да изнесе лекция за свободата на изкуството в заведението в западната част на Ню Йорк, когато според полицията 24-годишният Матар нахлул на сцената и намушкал с нож родения в Индия писател в петък миналата седмица.

Рушди живее с награда за главата си, откакто публикуваните през 1988 г. "Сатанински строфи" накараха Хомейни да издаде фетва, призоваваща мюсюлманите да го убият.

"Уважавам аятолаха. Мисля, че той е велик човек. Това е всичко, което ще кажа по този въпрос", цитира "Пост" думите на Матар във видеоинтервю от затвора в окръг ".

"Не го харесвам много", казва Матар за Рушди.

"Той е човек, който атакува исляма, атакува техните вярвания, системите от убеждения", каза той пред "Post", като добави, че е гледал видеоклипове на Рушди в YouTube.

Матар отрича да е поддържал контакти с Революционната гвардия на Иран, съобщава "Post".

Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди

Адвокатът на Матар, назначен от съда, заяви, че не е знаел, че "Post" се е свързал с клиента му за интервю, съобщи "Ройтерс".

"Не съм упълномощавал никакъв външен източник, нито със съдействието на правителството, нито без него, да контактува с клиента ми", заяви адвокатът Натаниъл Бароне пред "Ройтерс".

Матар, от Феървю, Ню Джърси, не се призна за виновен по обвиненията в опит за убийство и нападение на съдебно заседание в събота. Очаква се тази седмица голямото жури да издаде обвинителен акт, в който официално ще бъдат описани обвиненията, пред които е изправен Матар.

Матар също така заяви пред "Пост", че в деня преди нападението е пътувал с автобус до Бъфало, а след това е взел кола на "Lyft" до Chautauqua.