Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Нова мания завладя децата в САЩ

М едици установиха, че за последните 3 г. подрастващите и децата в САЩ са започнали често да опитват и да употребяват не само електронни цигари, но и никотинови дъвки и близалки. Това сочат резултатите от проучване сред непълнолетни, публикувани в списание „Pediatrics”, съобщи пресслужбата на Университета в Южна Калифорния (USC).

"Изненадващо установихме, че никотиновите дъвки и близалки с различни вкусове отстъпват по популярност сред тийнейджърите само на електронните цигари. Тази тенденция е особено тревожна, тъй като подобни продукти съдържат високи концентрации никотин, които са опасни за децата, но в същото време могат лесно да се скрият от родителите и околните", казва Алиса Харлоу – научен сътрудник в USC.

Учените са анализирали резултатите от регулярно анонимно проучване сред американски тийнейджъри, в което са участвали 3500 младежи от Южна Калифорния.

Както и през предходните години, позицията на най-популярен никотинов продукт се заема от различни форми на електронни цигари – съответно, 9,6 % и 5,5 % от тийнейджърите са ги пробвали и са ги използвали редовно. На второ място са различни никотинови бонбони, таблетки за смучене, дъвки и други ядливи заместители на тютюна.

Около 3,4 % от калифорнийските юноши и деца са ги използвали поне веднъж и 1,7 % - постоянно или от време на време. Латиноамериканците, малцинствата и момичетата в юношеска възраст са особено склонни да ги използват. Класическите тютюневи цигари, наргилетата и пурите се нареждат едва на трето място в списъка, като са ги опитвани или използвали редовно,съответно, 2 % и 1,3 % от анкетираните.

Според учените, националните проекти за мониторинг в САЩ понастоящем не отчитат факта, че децата и юношите могат да употребяват не само тютюневи изделия и електронни цигари, но и ядливи източници на никотин.

Поради тази причина учените все още не могат да кажат дали употребата на никотинови близалки, дъвки и други подобни продукти води до това, че по-късно тийнейджърите преминават към обикновени цигари и придобиват други вредни навици.

Изследователите се надяват, че тези съображения ще подтикнат компетентните институции да започнат нови проекти за мониторинг, които ще предоставят цялостен преглед на това как консумацията на никотинови храни влияе върху здравето на децата и юношите. Това е необходимо, за да се разработят мерки за борба с това явление, заключават учените.