Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Очаква се да затворят АМ "Марица" заради пожарите в Хасковско

З аради няколко много опасни огнища е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград, предаде БНТ.

Няма пострадали хора. Всички пожари обаче не са локализирани.

На помощ пристигнаха и противопожарни екипи от други региони, които дават дежурство в градовете Хасково, Димитровград и Свиленград.

Комисар Николай Вълчев заяви за БНТ, че остават два големи пожара - Белица - Бисер- Любимец и Изворово - Йерусалимово - Доситеево.

Този пожар се очаква да стигне до АМ "Марица" и движението да бъде затворено.

Очаква се ветровит и горещ ден и ситуацията ще е тежка, заяви комисар Вълчев. Земеделските стопани помагат на пожарникарите с техника.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че снощи след 21.00 часа е повикана техника от мини Марица - Изток, която се включи сутринта в гасенето на пожарите. Няма опасност за населението, няма засегнати имоти.

Вчера във Вълче поле изгоряха няколко постройки.

Кметът на Любимец Анастас Анастасов каза, че пожарът е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, каза Анастасов.

Усложнена е обстановката и в гората на панагюрското село Елшица.

Хиляди декари бяха обгърнати в огнения капан, въпреки че пожарът е локализиран. Целият периметър на бедствието беше обходен и обработен с вода, по въздух. За това помогнаха три военни хеликоптера на авиобазата в Крумово. Две са критичните точки на стихията. Пожарът край Елшица е локализиран, но постоянно се появяват нови огнища. Евакуирани хора няма, няма и пострадали къщи, но са засегнати хиляди декари гора.