Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

От днес започва ловният сезон за диви прасета и дребен дивеч

От днес започва ловният сезон за диви прасета и дребен дивеч

© Асен Тонев

Избори 2022

Днес (1 октомври) се открива груповият лов за дива свиня и местен дребен дивеч. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на януари 2023 г. В изборния ден утре (2 октомври) няма да се утвърждават графици за групово ловуване, уточняват от Министерството на земеделието.


Индивидуалното и групово ловуване на дребен дивеч и водоплаващи птици се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари отстрелване на водоплаващи птици може да се прави и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.


Разрешителното за индивидуален лов на мигриращи и водоплаващи птици се издава за период от един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.


Заради ограничаване разпространението на африканската чума по свинете, ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция, уверяват от земеделското ведомство.


Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.


Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.