Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Може ли да се реши кризата с газа без „Газпром”

К ризата с газа и цените е решима и без „Газпром”. Това е едно от заключенията в анализ на Центъра за изследване на демокрация.

В eфира на NOVA темата коментира един от енергийните експерти, изготвили доклада - Мартин Владимиров.

Борисов: От „Газпром“ и „Лукойл“ българите губят по 20 млн. лева дневно

„Ситуацията с газа наистина е тежка в цяла Европа. Тя се влошава с действията на Кремъл, който периодично намалява доставките. България е една от най-уязвимите страни, но това не означава, че не можем да се справим с отоплителния сезон. Имаме осигурени доставки поне от един източник – Азербайджан, който ще покрие поне 1/3 от потреблението на България”, каза той.

Протест срещу руския газ пред президентството

По думите му високите цени принуждават големи потребители на природен газ да намалят своето търсене. Очакванията са то да се понижи с около 20%.

Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати

„Вероятно през октомври и ноември няма да има проблем „Булгаргаз” да задоволи потреблението на всички потребители в страната. Проблемите може да дойдат през декември, ако търсенето остане в границите от последните 5 години. Ние обаче очакваме понижаване. Така, че при внос на втечнен природен газ и доставките от „Чирен” и Азербайджан, ще успеем да се справим”, категоричен бе Владимиров.

Според него това обаче вероятно ще се отрази в някаква степен на сметките на индустриалните потребители.