Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русия: Това може да е краят на АЕЦ "Запорожие"

З апорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението. Нещо, което Киев отрича да прави, заяви руското министерство на отбраната.

Шойгу и Гутериш обсъдиха Запорожката АЕЦ

На брифинг Игор Кирилов, ръководител на руските сили за радиоактивна, химическа и биологическа защита, заяви, че резервните системи за поддръжка на централата са били повредени в резултат на обстрела. 

Кирилов заяви, че в случай на авария в централата радиоактивният материал ще обхване Германия, Полша и Словакия.

Meждувременно руските въоръжени сили увериха по-рано, че не са разполагали тежки оръжия във и около Запорожката АЕЦ.

Над 40 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

"Подчертаваме, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение в комплекса на централата и в околността. Там има само части, осигуряващи безопасността", се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

„Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на Запорожката АЕЦ“, заявява министерството.

Русия: Ще улесним посещението на МААЕ в АЕЦ Запорожие

Ведомството също така обвинява Киев, че подготвя утре „грандиозна провокация“ в централата по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според Москва украинските артилерийски части планират да подложат на обстрел централата и след това да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

От края на юли Русия и Украйна се обвиняват взаимно за няколко удара срещу Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, които породиха опасения от ядрена катастрофа. Украйна обвинява Москва, че е разположила тежки оръжия в централата и я използва като база за обстрел на украински позиции - нещо, което Русия отрича.

ООН настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Запорожката АЕЦ беше превзета в началото на март от руските войски, скоро след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

За да гарантират сигурността на обекта и да позволят посещение на международни инспектори, Антонио Гутериш и САЩ призоваха миналия четвъртък за създаването на демилитаризирана зона около централата.

Русия: Това е ядрен тероризъм

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че спешно трябва да се проведе инспекция на обекта от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).