Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Светът реагира на акта на анексиране от Русия

О рганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че анексирането на четири украински области от Русия е незаконно и нарушава международното право:

„Незаконното анексиране на суверенна украинска територия, обявено днес от руския президент Владимир Путин, е неприемливо. То отрича принципа на териториалната цялост, който е в основата на принципите на ОССЕ и на международния ред”.

„Обявената днес стъпка е грубо нарушение на основните норми на международното право, принципите на ОССЕ и Устава на ООН. Това е нарушение на ангажиментите, с които са се съгласили всички участващи държави”, посочват от ОССЕ.

Путин: Русия е велика хилядолетна държава, страна на цивилизацията

Организацията призова Русия да изтегли войските си от зоната на военните действия и също така потвърди „ангажимента си към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници”.

НАТО също обяви, че не признава акта на анексиране.

„НАТО отхвърля заграбването на земя от Путин”, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

„Присъединяването на Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област към Русия не променя решимостта на НАТО да подкрепя Украйна”, подчерта Столтенберг.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 обяявиха, че никога няма да признаят присъединяването на украински територии към Русия и призоваха Кремъл да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна.

В отговор на анексирането страните от Г-7 възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, насочени срещу онези държави и лица, които подкрепят руския акт.

САЩ обявиха нов пакет от санкции срещу Русия, който засяха членовете на Държавната дума и на Съвета на федерацията, семействата на министърът на отбраната Сергей Шойгу, зам.-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, премиерът Михаил Мишустин, кметът на Москва Сергей Собянин и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

Компании, базирани в Русия, Китай, Армения и Беларус, също са обект на новите антируски санкции.

САЩ налагат санкции и на ръководителя на руската Централна банка Елвира Набиулина.

Държавният департамент налага визови ограничения на 910 лица, включително военни от Русия и Беларус.

Министерството на търговията на САЩ добави 57 юридически лица към черния си списък заради нарушения на експортния контрол от страна на Русия.

В общия списък на санкциите от днес са включени АО "Научно-технически център за радиоелектронна борба", ЗАО "Модул", ООО "Новострийм", "Радиоавионика", ОАО "Светлогорскхимволокно" и други.

Зеленски: Ще искаме присъединяване към НАТО

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви нови санкции срещу руски граждани и юридически лица, като призова Върховната рада да приеме закон за опростяване на процедурата за национализация на руски активи.

„Днес Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна взе решение да наложи санкции срещу значими руски физически и юридически лица, които не са намерили смелост да се застъпят за човечеството и международното право, или тези, които по някакъв начин са замесени в агресивни стъпки срещу Украйна и общността на демократичните нации. На следващото заседание на Върховната рада на Украйна ще бъде разгледан проектозакон за национализация на всички руски активи, който трябва значително да опрости тази процедура”, заяви Зеленски.

Посланикът на Русия в Обединеното кралство Андрей Келин беше извикан в Министерството на външните работи във връзка с присъединяването на Донецката и Луганската народни републики, Запорожската и Херсонската област към Русия.

„Външният министър Джеймс Клевърли нареди руският посланик Андрей Келин да бъде извикан в министерството, за да изрази категоричен протест срещу незаконното анексиране на суверенна украинска територия", заявиха от британското МВнР.

Песков: Ударите по новите територии ще се приемат като агресия срещу Русия

Великобритания и Канада обявиха, че разширяват санкциите си срещу Русия.

Великобритания налага забрана върху износа за Русия на около 700 стоки, важни за руската икономика, а също и върху достъпа до услугите на британските инженерни, архитектурни, одиторски, правни, рекламни и ИТ фирми.

Канадските власти също разшириха списъка със санкции срещу Русия, като добавиха в тях 43 души, включително членове на семействата на Дмитрий Песков, Игор Шувалов и Сергей Чемезов.