Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Петков: Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли

В течненият газ от САЩ е най-добрият вариант за България. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър-председател Кирил Петков. По думите му той е преговарял лично с доставчиците, без посредници.

"За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ

и да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата....

Сега се говори "Газпром" ще ни пусне, да плащаме ли в рубли, да не плащаме ли в рубли. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по „Северен поток” 1, италианските компании плащат с рубли и им намалиха доставките. Най-много ме е страх, че ако разчитаме на "Газпром" и дори да ни подадат някакво количество, да кажем септември, и представете си точно започва отоплителният сезон и те решат и спират. Например - планов ремонт на някаква турбина", каза още бившият министър-председател.

Според него най-добрият вариант е, ако България е независима от "Газпром" тази зима.

"Когато имате доставчик, който си сменя от сутрин до вечер мнението, как да разчитате, че през зимата той ще бъде коректен? Ако някой успее да договори някакви количества да напълни "Чирен" с някакъв евтин газ, нека го направи. Тук е въпрос сигурност-цена. Сигурността е по-важна от цената... Цяла Европа се чуди какво да прави, всички се страхуват за зимата. България не спря нито за секунда подаването и имането на газ. Мисля, че се справихме идеално към този момент", допълни Петков.

Той коментира и седемте кораба с втечнен газ:

"Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор

и тя е задължителна. С други думи, ако България ги поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и за ноември ние бяхме готови с възможност октомврийският кораб да се паркира в Гърция, и ноемврийският. Единственото нещо, което не направихме - да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат "Те подписаха еди-какви си газови договори". Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви той. 

"За 24 часа "Газпром" спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор.

Никой не е прекъснал договора. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите... Хубавото е, че седемте танкера идват дирено от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Те само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че щом за две седмици може да се направи - значи може да се направи и по принцип", поясни Петков.

"Когато едната страна е задължителна да ти продаде,

а другата не е задължителна да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим тази опция да не струва на България нищо", каза още бившият премиер.

На въпрос колко би струвало това на хората, Петков заяви следното:

"Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро, регазификацията и преносът не може да е повече от 10 евро. Това е максималният таван, който може да струва, независимо от кой взимаш слотовете. С други думи - ние договорихме с около 20 евро под пазарната цена в този момент опция на България да го вземе. Като се обяви кризисният щаб за много страшното нещо, което идвало, две неща не се направиха. В кризисния щаб не се покани никой от „Булгаргаз”. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. И американската компания, която е доставчикът, поне първата седмица не беше потърсена. Въпросът е какво прави този кризисен щаб точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск... Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издадат от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно", уточни Кирил Петков.

Според него Бойко Борисов е вреден както за държавата, така и за ГЕРБ. 

"Борисов знае, че при една работеща съдебна система, трябва да ходи в затвора... Дори европейските лидери ми казаха - той трябва да се пенсионира. Една от причините да не ни пускат в „Шенген" е, защото ги е страх Борисов да не влезе отново в управлението. Това ми го каза един от министър-председателите на среща в Брюксел. Казаха ми още, че всеки политик трябва да знае кога да се оттегли", допълни Петков.

По думите на Петков има неща, които харесва в служебното правителство.

Едно от тях е, че проверките на „Капитан Андреево” продължават.

"Браво на министър Иван Демержиев. Има политики, които трябва да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход", коментира Петков.

Бившият премиер заяви още, че на този етап не знае дали

"Продължаваме промяната" ще се явят заедно с "Демократична България" с общи листи на предстоящите избори.

Петков коментира и опитите отношенията между него и Лена Бориславова да бъдат компрометирани.

"Това, което се видя, е, че когато едни политици не крадат, когато не можеш да ги хванеш, за каквото и да било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. У нас жълтината се опитва да бъде фактор в политиката. Мисля, че е под достойнството ми да обръщам внимание на това. Някакъв грешен ъгъл - дали изглежда, че тя ме докосва за ръката, или не, стана новината на деня. Българският зрител се фокусира там, вместо да се фокусираме какво става с тези 7 кораба. Тези мафиоти, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия. Искам да се обърна към зрителите - внимавайте кой и как иска да ви отвлече вниманието", заключи той.