Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с концерти в Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов в пловдивското село Марково очаква гостите на Plovdiv Jazz Summer.

© Владислав Христов, Plovdiv Jazz Fest

Безплатен концерт на Теодосий Спасов в пловдивското село Марково очаква гостите на Plovdiv Jazz Summer.

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и други пълноценни изживявания ще предложи на любителите на хубавата музика втората част на Plovdiv Jazz Summer.


След като вече няколко музикални събития от първото лятно издание на популярния фестивал се състояха в Пловдив през първите дни на месеца, джазовите емоции ще продължат и между 26 и 28 август, този път изнесени извън града - в близкото село Марково.

"Огромното ни желание е да покажем, че джаз музиката не е елитарна музика. Тя е общодостъпна и разбираема в различните си проявления, особено в съвременните си форми. И по този начин се стремим да привлечем повече публика, която да преоткрие или открие себе си в тази естетика", каза за "Дневник" организаторът на фестивала Мирослава Кацарова.


Цялото интервю с джаз певицата Мирослава Кацарова можете да прочетете тук.

Началото на тази втора част от Plovdiv Jazz Summer ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас) на 26 август от 20.00 ч. Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. "Панорамна" 60 (във вилната зона на Марково) те ще представят авторския албум на Димитър Льолев - "Родополоджи" (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.


Саксофонистът Димитър Льолев.

© Plovdiv Jazz Fest

Саксофонистът Димитър Льолев.


Освен саксофонист, Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата "New York Comesto Groningen". Димитър Льолев има четири авторски албума, последният - Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.


На следващия ден - 27 август, на открита сцена в центъра на селото ще прозвучи музиката на "Теодосий Спасов джаз квинтет", в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение - Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20.00 ч., а входът ще бъде свободен.


Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. "Панорамна" 60. Там Даниела Белчева ще представи своя албум "Silver Button", заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти.


Певицата Даниела Белчева.

© Plovdiv Jazz Fest

Певицата Даниела Белчева.


Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов, а всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла в продължение на години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.


Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са ограничени.