Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Почти 30 села около Велико Търново и Свищов обявиха бедствено положение заради безводие

Снимка: Петел, архив

Почти 30 села около Велико Търново и Свищов обявиха бедствено положение заради безводие. С режим на водата са повече от 7000 души. Всяко лято хората в свищовското село Българско Сливово страдат от липсата на вода. А проблемът е от години, пише "България Он Еър".

"Лятото е нещо страшно, спират водата през ден, с малко дете е много трудно, градините не могат да се поливат. Не можем да се перем, особено с малките деца и по време на пандемия. Как да се опазим от Ковид-19?", попита Мануела Петрова.

"Може би вече трето лято е това, трудно е без вода, няма къде да се изкъпе човек, да се изпере", възмути се Илияна Маринова.

Липсата на вода е проблем и за земеделската кооперация в селото.

"Водата е голям проблем при нас, от месец не е идвала. Пълним с водоноски и за пожарогасене, и за всичко. На абсолютно всички дейности пречи - сеитба с обеззаразяване със семена, като пръскаме пак се ползва вода, най- важно - противопожарна безопасност поддържаме винаги", коментира Юлиян Ганев.

В сряда в селото имаше разположени пет водоноски за питейна вода и битови нужди.

"Авариите са много често явление, защото мрежата е на 50-60 години и загубите са огромни. Със сушата не се свиква, защото селото е 1 000 човека, има и възрастни на легло. Има и много млади майки с деца, някои дори са на път да търсят препитание и живот на друго място", сподели кметът на Българско Сливово - Радослав Атанасов.

"Проблемите са два - компрометирана водопроводна мрежа, това са чугунени тръби, етернитови тръби, на които експлоатационният срок е изтекъл много отдавна, другият проблем е водоизточникът. Решението е да се правят допълнителни сондажи, но не е нещо, което може да стане в кратък срок", поясни областният управител Георги Гугучков.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg