Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Сега напускате Западен Берлин": Как е построена Берлинската стена

П остроена по заповед на източногерманския комунистически политик Ерих Хонекер, за да спре масовата емиграция на германци от Източен към Западен Берлин, Берлинската стена е строго охранявана бариера, която физически и идеологически разделя града от 1961 до 1989 г.

В по-широк контекст стената става символ на "желязната завеса", която разделя Западна Европа и Източния блок по време на Студената война.

Тя е построена само за две седмици, първоначално като импровизирана стена от бодлива тел и бетонни блокове. Скоро обаче е подсилена и укрепена, за да служи като смъртоносно препятствие за всеки, който търси свобода на Запад.

Бранденбургската врата е имала своята роля преди да започне изграждането на стената. Монументалната градска порта е била на разделителната линия между Източен и Западен Берлин.

.
Източник: Getty images/ iStock

Близостта на улицата до стената означавала, че прозорците в мазето на къщата са зазидани, за да не се улесни опитът за бягство на Запад.

Източногерманските войски и работници започват да разриват улиците, минаващи покрай границата, за да ги направят непроходими за повечето превозни средства, и да монтират заграждения от бодлива тел и огради по протежение на 156 км около трите западни сектора на града, както и на 43 км, които разделят Западен и Източен Берлин.

От другата страна на барикадата

От този период могат да бъдат открити множество прочувствени снимки, уволили мъката на местните жители. 

.
Източник: Getty images/ iStock

Изграждането на стената

В полунощ в неделя, 13 август 1961 г., полицията и частите на източногерманските сили за сигурност започват да затварят границата. До сутринта границата със Западен Берлин е затворена. Строителството на Берлинската стена започва още същия ден.

Първите бетонни стълбове са издигнати на 17 август. Първоначално стената не представлява нищо повече от редица стълбове, поддържащи бодлива тел.

Първоначално не била рядка гледката хора от Западен Берлин да разговарят през стената със свой съсед от Източен Берлин. Скоро барикадата е увеличена и укрепена, за да се предотвратят подобни срещи.

Членове на източногерманската паравоенна организация "Бойна група на работническата класа" охранявали граничните пунктове в близост до Бранденбургската врата.

Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена

"Сега напускате Западен Берлин"

След Втората световна война Берлин е разделен на четири сектора: Франция контролира северозападната, Англия - западната, а САЩ - югозападната част на града, докато цялата източна част на Берлин е предоставена на Съветския съюз.

.
Източник: Getty images/ iStock

Дори трамвайните линии не са пощадени.

Изграждането на стената се извършва в целия град в координирана последователност, построена от източногермански работници под надзора на въоръжена полиция и части на източногерманските сили за сигурност.

Няколко хиляди източногермански войници, полицаи, милиционери и работници превръщат първоначално комунистическата бежанска стена, построена, за да спре потока от емигранти, търсещи по-добър живот на Запад, в укрепление, предназначено да устои на западно нападение. Стената е укрепена в ключови райони на града. 

Непревземаема

Стената придобива допълнителни размери и непревземаемост, тъй като височината ѝ се увеличава до 3,5 м (11,5 фута).

Войник от ГДР прекарва малко момченце през Берлинската стена

Барикадата е подсилена с мрежести огради, сигнални огради, окопи за борба с автомобилите, бодлива тел, кучета на дълги линии, "легла от пирони" (известни още като "килимите на Сталин") под балконите, надвиснали над "ивицата на смъртта", над 116 наблюдателни кули и 20 бункера, в които работят стотици въоръжени войници.

.
Източник: Getty images/ iStock

Преместване на жителите 

Цели жилищни сгради в Източен Берлин, обърнати към стената, са зазидани, а обитателите им са преместени, тъй като се опасяват, че сградите ще бъдат използвани като тайни бази за опити за бягство. Особено прокарването на тунели се възприема като заплаха.

Неокласическата Бранденбургска врата от 18-ти век, берлинска забележителност, оцеляла след опустошенията на Втората световна война, се оказва в самото сърце на разделения Берлин и на разпокъсаната Германия.

Берлинската стена стои 28 години, преди да бъде съборена с разпадането на комунизма в цяла Европа.