Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Студени ръце, топло сърце: Защо жените усещат по-силно студеното време

В сички имаме различни предпочитания за това кога е подходящият момент да извадим зимните одеяла. А настройката на термостата често е в основата на спорове в офиса между жените и мъжете относно "правилната" температура, на която трябва да бъде настроен.

Между половете винаги има повече прилики, отколкото разлики. Но проучванията показват, че жените предпочитат по-висока температура в помещенията в сравнение с мъжете.

Но има ли научна обосновка на широко разпространеното мнение, че жените усещат студа повече от мъжете?

Биологични различия между мъжете и жените

При приблизително същото телесно тегло, жените имат по-малко мускули, които генерират топлина. Жените имат и повече мазнини между кожата и мускулите, така че кожата поема повече студ, тъй като е малко по-далеч от кръвоносните съдове.

Жените също така са склонни да имат по-бавен метаболизъм от мъжете, което намалява капацитета за производство на топлина при излагане на студ, поради което жените са по-склонни да усещат студ при понижаване на температурата.

Хормонални различия

Хормоните естроген и прогестерон, които се срещат в големи количества при жените, допринасят за основната температура на тялото и кожата.

Естрогенът разширява кръвоносните съдове в крайниците. Това означава, че може да се загуби повече топлина.

Прогестеронът може да доведе до свиване на съдовете, което означава, кръвта ще тече по-бавно, за да се поддържа топлината на вътрешните органи. Този хормонален баланс се променя през месеца заедно с менструалния цикъл.

Хормоните също така карат ръцете, краката и ушите на жените да бъдат с около три градуса по Целзий по-хладни от тези на мъжете.

Основната телесна температура е най-висока през седмицата след овулацията, тъй като нивата на прогестерон се увеличават. Това означава, че по това време жените може да са особено чувствителни към по-ниските външни температури.

Въпреки че ръцете и краката са по-хладни, жените имат по-висока средна температура на тялото от мъжете. Това вероятно е източникът на поговорката "студени ръце, топло сърце".

Дали това е само при хората?

Феноменът, че някои от нас предпочитат по-топлите температури пред други, не е характерен само за хората.

Проучвания върху много видове птици и бозайници показват, че мъжките индивиди обикновено се събират в по-хладни райони, където има сянка, докато женските и потомството остават в по-топла среда, където има слънчева светлина.

Мъжките прилепи предпочитат да почиват на хладните, високи върхове на планините, докато женските остават в по-топлите долини.

Възможно е женските бозайници да са развили предпочитание към по-топъл климат, за да ги насърчи да почиват заедно с потомството по време на етапите, когато малките не могат да регулират собствената си телесна температура.

Така че разликата между механизмите за отчитане на топлината може да осигури еволюционно предимство

И така, как постигаме съгласие относно идеалната температура?

"Скандинавският метод на съня", при който двойките спят с отделни одеяла, е един от начините за преодоляване на различията в температурните предпочитания.

На работното място системите за личен комфорт представляват термични системи, които затоплят или охлаждат и могат да бъдат локално разположени на отделни работни места, като например бюра, столове или в близост до стъпалата и краката.

Примерите включват малки вентилатори на бюрото, отопляеми столове и одеяла или нагреватели за крака.