Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Съветът за сигурност на ООН заседава за Русия

С ъветът за сигурност на ООН откри сесия, посветена на анексирането на украинска територия от Русия, като Москва със сигурност ще наложи вето на подкрепената от САЩ осъдителна резолюция.

"Съветът за сигурност е създаден точно за това. Да защитава суверенитета, да защитава териториалната цялост, да насърчава мира и сигурността", каза в началото на заседанието посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Светът реагира на акта на анексиране от Русия

Резолюцията осъжда "незаконните" референдуми, които бяха проведени в окупираните от Русия части на Украйна. Като призовава всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна.

Тя също така призовава Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, с което да сложи край на инвазията, започнала на 24 февруари.

Съветът за сигурност, ръководен от Франция, продължи заседанието, въпреки че е сигурно, че Русия - една от петте постоянни членки - ще наложи вето.

ООН ще гласувa резолюция, осъждаща референдумите в Украйна

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви по-рано, че Съединените щати ще поискат гласуване в Общото събрание.

"Ако Русия блокира Съвета за сигурност да изпълни задълженията си, ще поискаме от Общото събрание на ООН, където всяка страна има право на глас, да даде ясно да се разбере, че е неприемливо да се прекрояват границите със сила", заяви Блинкън пред репортери във Вашингтон.