Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Трикът, който ще ви накара да забравите за недоспиването

Н а всички ни се е случвало да се въртим в леглото и да не можем да заспим. Поглеждаме часовника и с всяка изминала минута се чувстваме все по-тревожни, но не можем да заспим.

В главата ни се въртят безкрайни мисли. "Утре ще бъдеш толкова уморен!" "Какво ще правя, ако не мога да заспя!" "Утре имам важен изпит, на който трябва да се справя добре!" Чувствате разочарование и напрежение.

Може да започнем да играем на телефона си или да пуснем телевизора, за да се почувстваме уморени. Ако можете да се свържете с този сценарий, тогава знаете, че в него няма нищо, което да е успокояващо, релаксиращо или предизвикващо сън.

Когато започнем да изпитваме това чувство на натиск да заспим, ние поставяме автономната си нервна система в състояние на борба. Всъщност става изключително трудно да заспите, ако тялото ви е в състояние на повишена готовност.

Странното е, че когато си казваме да заспим, се получава точно обратната реакция и в крайна сметка си създаваме тревога. Много пъти лекарите използват подход, известен като парадоксално намерение, за да помогнат на хората да заспят.

Какво представлява парадоксалното намерение?

Парадоксалното намерение е психотерапевтична техника, която инструктира клиентите да продължат или да задълбоюат нежеланото поведение.

Въпреки че предпоставката е много контраинтуитивна, целта е клиентът да почувства, че има контрол върху ситуацията. Психолозите Ралф М. Търнър и Майкъл Ашър са използвали ПИ с хора, които са имали проблеми със съня. Те инструктирали хората, които имат проблеми със съня, да се опитат да останат будни възможно най-дълго време.

Заключението им е, че хората, които имат безсъние, са имали високи нива на тревожност за изпълнението на определени задчи и като са снемали напрежението от заспиването, са успявали да заспят.

Парадоксалното намерение може да помогне и при други затруднения

Доказано е, че парадоксалното намерение е полезна техника и за тези, които се борят с ОКР, фобии и други тревожни разстройства. 

Три начина за използване на парадоксалното намерение, за да ви помогне да заспите:

  • Кажете си, че няма да заспите, независимо от всичко
  • Кажете си, че утре трябва да се чувствате възможно най-сънливи
  • Кажете си да не затваряте очи