Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Защо спря руското настъпление към Славянск

У краински военни укрепват позициите си около град Славянск в очакване на нов руски опит за превземане на стратегическия район в обхванатата от ожесточени сражения Донецка област, съобщава БТА.

Докато тежките сухопътни боеве продължават на фронтовата линия само на няколко километра източно, югоизточно и северно от Славянск, военнослужещите от полк "Днепър-1" се окопават след седмица на относително спокойствие. Последният руски удар по града беше нанесен на 30 юли.

Въпреки че затишието дава на останалите в Славянск жители възможност за отдих след редовните обстрели между април и юли, някои членове на подразделението твърдят, че то може да е прелюдия към подновяване на атаките.

Войната в Украйна започва да навлиза в нова фаза

"Мисля, че спокойствието няма да продължи дълго. В крайна сметка ще има нападение", заяви полковник Юрий Береза, началник на доброволческия полк на националната гвардия, пред АП, като добави, че очаква районът да стане "горещ" през следващите дни.

Славянск се счита за стратегическа цел в амбициите на Москва да завземе цялата Донецка област - предимно рускоезичен район в Източна Украйна, където руските сили и проруските сепаратисти контролират около 60% от територията.

Превземането на Славянск би поставило по-голяма част от региона под руски контрол, но също така би било символична победа за Москва. Градът беше първият, който беше превзет от сепаратистите по време на избухването на военните действия между Русия и Украйна през 2014 г., въпреки че по-късно украинските сили си върнаха контрола върху него.

Руски обстрел над Славянск, много убити и ранени

Освен това руските военни биха искали да поемат контрола над близките съоръжения за пречистване на вода, които да обслужват окупираните от Русия градове като Донецк на югоизток и Мариупол на юг, посочва Артур Шевцов от полк "Днепър-1".

Институтът за изследване на войната, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, обяви вчера, че руските сили все по-често прехвърлят личен състав и оборудване от Донбас към Южна Украйна, за да отблъснат украинската контраофанзива около окупирания пристанищен град Херсон.

"Ад на земята": Какво разказват украински войници на източния фронт

Тези опити за осигуряване на Херсон са "за сметка на усилия за превземане на Славянск ..., от които те изглежда са се отказали", поясняват анализаторите на института.

Но полковник Береза посочва, че според него причината за паузата в руските артилерийски удари са условията след последните дъждове в региона, а не изоставянето на Славянск като цел.

Кметът на Славянск: Масирана бомбардировка на града

"След два-три дни, когато изсъхне, те ще продължат", предупреждава той.

В Славянск са останали само около 20 000 жители, в сравнение с над 100 000 преди нахлуването на Русия. От месеци градът е без газ и вода, а жителите могат да изпомпват питейна вода само ръчно от обществени кладенци.

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

От позиция в покрайнините на града войниците от полк "Днепър-1" разширяват мрежа от окопи и изкопават бункери срещу минометни удари и фосфорни бомби.

Друг офицер, капитан Игор Крилчатенко, подозира, че затишието може да бъде нарушено до няколко дни.

"Бяхме предупредени, че може да има нападение на 7-ми или 8-ми август", казва той.