Romania

Ana Birchall, atac dur la adresa lui Tudorel Toader: E tatucul Sectiei Speciale. Fuga de raspundere nu ma mai mira

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, l-a catalogat, vineri, 25 septembrie, pe predecesorul sau Tudorel Toader drept "mincinos" si "las", acuzandu-l ca nu vrea sa isi asume raspunderea pe care o are ca "autor moral" sau "tatuc" al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) si rolul pe care l-a avut in promovarea si operationalizarea acesteia. "Fuga de raspundere nu ma mai mira deloc, dupa toate mizeriile pe care le-am vazut intamplandu-se in politica romaneasca", a scris Birchall intr-o postare pe Facebook.

"Pentru cei care nu vor sa afle adevarul"... asa isi incepea ieri pledoaria domnul Tudorel Toader, prin care incerca inca odata, destul de pompos dar intr-un mod absolut rusinos, mincinos si las, sa se extraga din raspunderea pe care o are pentru promovarea si operationalizarea Sectiei Speciale (SIIJ). Sigur ca fuga de raspundere nu ma mai mira deloc, dupa toate mizeriile pe care le-am vazut intamplandu-se in politica romaneasca. Dar sa mai ai si tupeul ordinar sa scoti capul in lume si sa arati mincinos cu degetul dupa ce ti s-a demonstrat clar ca, impreuna cu Florin Iordache, Lia Savonea si 'centrele de reflectie' (pe care le invoci dar nu ai curajul si nici demnitatea sa spui clar cine facea parte din aceste 'centre de reflectie') porti cea mare parte din responsabilitatea si vina promovarii, adoptarii si operationalizarii Sectiei Speciale (SIIJ), asta chiar le intrece pe toate)", a scris Birchall pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a precizat ca este "trist si absolut rusinos" ca opera "politico-juridica a lui Tudorel Toader - fost judecator CCR (timp de 10 ani, cu mandat neconstitutional de 10 ani, potrivit jurisprudentei Curtii din care a facut parte), fost ministru de justitie, profesor universitar doctor, avocat, notar, rector si mare constitutionalist - a primit un "vot de blam" atat din partea romanilor, cat si din partea mediilor europene si internationale, fiind practic sanctionat de toate institutiile europene, de la CEDO si Comisia de la Venetia pana la Avocatul General al CJUE."

"Dar pentru ca domnul Tudorel Toader face apel la necesitatea aflarii adevarului eu propun sa il ajutam si sa ii readucem aminte, inclusiv cu probe, ca domnia sa a fost cel care a propus, in august 2017, (alaturi de alte masuri care pur si simplu au facut rau actului de justitie si luptei anti coruptie): 'infiintarea unei directii specializate in cadrul Ministerului Public, care sa efectueze urmariri penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora' (a se vedea slide-ul nr. 33 din conferinta de presa a domnului Toader)!

Mai mult, domnul Toader propune, semneaza si promoveaza o serie de ordonante de urgenta pentru operationalizarea Sectiei Speciale, OUG atat de criticate inclusiv de institutiile europene, respectiv: OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 si OUG nr.12/2019. Principalele modificari au privit procedura de numire a conducerii, organizarea interna si atributiile Sectiei Speciale. Si aceste modificari au atras criticile romanilor cinstiti si a institutiilor internationale (a se vedea Avizul Comisiei de la Venetia, Opinia Comisiei de la Venetia nr.950/2019, Raportul MCV si raportul Greco)", a mai afirmat Birchall.

Totodata, Ana Birchall este de parere ca "intrarea in arena" a lui Florin Iordache cu "faimoasa lui Comisie Speciala" nu il disculpa pe Tudorel Toader, precizand ca acesta ramane co-autorul, autorul moral si "tatucul" SIIJ."Oare sa fi uitat domnul Tudorel Toader ce a semnat si promovat (cu sau fara sprijinul centrelor de reflectie)?? Oare sa fi uitat domnul Tudorel Toader ca exact in baza acestor modificari toxice si profund neconstitutionale s-au retras cai de atac din dosare importante de coruptie si astfel au scapat de bratul legii tocmai cei care au incalcat legea? Ma cam indoiesc! Bine insa ca nu a uitat domnul Toader ca dansului i-a fost destul de bine. De exemplu, urmare a mandatului de ministru, fiul domniei sale, desi a picat la examene, a ajuns totusi notar de oras, este adevarat ca pe usa din dos, prin asociere cu domnul notar Toader, dar oare mai conteaza asa 'fineturi' la domnul TT??", a conchis Ana Birchall.

Tudorel Toader a republicat, joi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj postat initial pe 27 decembrie 2019:

"Pentru cei care nu vor sa afle adevarul! La initiativa Comisiei speciale (comisia Iordache), parlamentul a adoptat Legea 207 din 20 iulie 2018, pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, iar prin art. 88 indice 1 - 88 indice 9 a consacrat si infiintarea Sectiei speciale de investigare a infractiunilor din justitie, urmand apoi intreaga odisee parlamentara, cu multe controverse si neconstitutionalitati!!!".

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Football news:

Neymar wants to extend his contract with PSG, but the club has not yet started negotiations. The player's entourage is upset about this
Referee Oliver is appointed for the Bayern - Atletico match in the Champions League. He worked on the game Everton - Liverpool
Ex-judge Halsey: I'm surprised Pickford didn't get a red card. He put van Dijk's health at risk
Ander Herrera: I didn't feel love from Manchester United. The management and I had different views
Pique is ready to take a pay cut at Barca
Eto'o accused France Football of disrespect: I spent 1-2 seasons on the right, and the center forward was 25 years old
Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation