Romania

Ana Birchall cere modificarea legislației privind deciziile CCR. ”Este timpul să revenim la normalitate, după ce politica penală a statului a fost facută de penali”

”Sigur că fuga de răspundere este o practică destul de uzitată în România, mizându-se și pe ușurința cu care se uitaă la nivelul opiniei publice, dar totuși aceste Coduri au produs și produc efecte devastatoare doar pentru că au fost redactate superficial, deși s-au alocat suficiente resurse, inclusiv financiare!
FACTUAL: Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului de atunci în fața Parlamentului, fiind redactate extrem de neprofesionist, fiind mai degrabă o încropeală ( texte lacunare, necorelate, lipsite de claritate, precizie, previzibilitate sau care, mai grav, încălcau principii fundamentale de drept sau drepturile omului). Dovada sunt zecile de articole declarate deja neconstituționale, lucru inadmisibil!”, scrie fostul ministru.

Birchall a dat ca exemplu decizia privind eliminarea din dosarele în curs de judecată a interceptărilor efectuate cu tehnica SRI în baza unui mandat de siguranță națională, emis de Înalta Curte. Interdicția ca aceste probe să fie folosite a făcut ca dosare de crimă, viol, mită sau trafic de influență ”să fie aruncate în aer”. ”Prin această decizie CCR, toți cei care sunt acuzați de diverse infracțiuni- de la corupție la crimă- pot scăpa iar dosarele vor continua să cadă în instanță efectiv ca popicele”, subliniază fostul ministru. Astfel, în unele cazuri instrumentate de procurori în condiții perfect constituținale ”deciziile Curții intervin ca o adevărată amnistie”.

În acest context, Ana Birchall susține necesitatea modificării legislației, astfel încât să precizeze clar care pot fi efectele unei decizii a CCR și să stabilească o practică unitară la nivelul instanțelor de judecată.

”Este timpul să revenim la sensul primar al noțiunilor de adevăr și dreptate”, conchide fostul ministru.

Football news:

Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)