Luni, consilierii municipali din Praga au votat în unanimitate pentru pentru redenumirea Pieţei Pod Kaštany, unde este situată Ambasada Rusiei în Cehia, în Boris Nemţov.

„Prin acest gest, Praga îşi exprimă solidaritatea faţă de opoziţia rusă şi mişcarea în favoarea drepturilor omului“, a explicat primarul Pragăi, Zdenek Hrib.

Actul de redenumire a devenit oficial joi, la fix cinci ani de la moartea opozantului rus, ucis în timp ce se plimba pe un pod din Moscova, chiar în apropiere de Kremlin.

În ultimii ani, alte trei oraşe au inaugurat pieţe în memoria lui Boris Nemţov, şi anume Washington, Vilnius şi Kiev.

La Moscova, decizia consilierilor municipali din Praga a iritat, scrie „Le Figaro“.

Dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să ofere o declaraţie oficială, surse din cadrul preşedinţiei ruse afirmă că aceasta este încercată de indignare şi caută un răspuns.

„Există mulţi oameni politici, personaje istorice, chiar eroi ai relaţiilor dintre Rusia şi Cehia“, susţine una dintre aceste surse, denunţând decizia.

Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE

Un bărbat a fost găsit vinovat de uciderea lui Nemţov şi condamnat la 20 de ani de închisoare. Alţi patru bărbaţi au fost condamnaţi în acest caz la pedepse cuprinse între 11 şi 19 ani de închisoare. Însă vocile prodemocraţie din Rusia acuză autorităţile de muşamalizarea cazului şi atrag atenţia că cei care au comandat crima sunt în continuare liberi.

Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a publicat un raport în care cere o „anchetă nouă şi completă“ în cazul uciderii lui Nemţiov şi sancţiuni împotriva celor care au pus la cale această crimă.

În vara anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut Guvernului rus să „redeschidă“ ancheta cu privire la asasinarea lui Boris Nemţov.

Într-un raport pe care l-a prezentat la APCE, democrat-creştinul lituanian Emanuelis Zingeris semnalează existenţa unor incoerenţe, nereguli şi inconsecvenţe în anchetă şi conchide că „toate aspectele pertinente ale dosarului nu au fost examinate, iar întregul adevăr nu a fost stabilit“.

Dar, prin vocea purtătorului său de cuvânt, preşedintele rus Vladimir Putin a exclus categoric redeschiderea anchetei.

O femeie depunând flori la locul asasinării şi omagierii lui Boris Nemţov FOTO EPA-EFE

Duminică, aproximativ 10.000 de oameni au participat la un marş în memoria opozantului lui Putin.

Acest marş „este despre viitorul acestei ţări pe care Putin o îndepărtează de poporul său“, a declarat Ilia Iaşin, una dintre figurile opoziţiei liberale din Rusia.

Boris Nemţov, un fost vicepremier al Federaţiei Ruse sub preşedinţia lui Boris Elţîn, a fost executat într-un moment în care lucra la un raport cu privire la rolul jucat de Rusia în războiul din Ucraina.