Romania

Cine va conduce cea mai bogată arhiepiscopie din ţară? Decizia, în mâinile PF Daniel

 Sinodul mitropolitan de la Iaşi a propus două nume. Patriarhia mai poate adăuga un candidat, înaintea votului final: o va face sau nu? Cine ar putea fi acesta?

Pe 21 iulie, marţea viitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este aşteptat să se pronunţe cu privire la cine va ocupa locul rămas liber la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei, după moartea Înaltpreasfinţitului Pimen în urma infecţiei cu noul coronavirus. După cum a prezentat „Ziarul de Iaşi” în exclusivitate, documentele de reglementare a organizării Bisericii Ortodoxe Române precizează că un astfel de ierarh trebuie ales în maximum 60 de zile de la momentul vacantării scaunului de înalt ierarh, dar după cele 40 de zile de la moartea ierarhului, perioada de doliu şi de rugăciune. Conform acestor documente şi surselor consultate de publicaţia noastră, existau şansele ca pentru scaunul rămas liber la Suceava să existe o competiţie ridicată, în contextul în care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei poate propune doi candidaţi, arhiepiscopia locală poate propune unul, iar în şedinţa Sfântului Sinod poate fi adăugat un al patrulea nume pe lista candidaţilor, din care se votează, secret, succesorul lui IPS Pimen.

Citește și: Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare
Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare

În urma întâlnirii Sinodului mitropolitan de weekendul trecut, au apărut două din cele patru propuneri aşteptat: PS Calinic Botoşăneanul şi PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta din urmă era propunerea pe care mulţi din biserică se aşteptau să o facă Arhiepiscopia locală, în urma consultărilor cu Sinodul Mitropolitan, după ce sinodul ar fi propus doi dintre membrii cu greutate şi vechime, printre care şi PS Calinic Botoşăneanul. Alegerea lui PS Damaschin Dorneanul de către Sinodul mitropolitan arată că a existat un consens local, explică sursele consultate de „Ziarul de Iaşi”, cu privire la faptul că acesta ar trebui să fie continuatorul muncii lui IPS Pimen de la Suceava, mai ales că el era cel care a şi condus activităţile din zonă în ultimii ani, când IPS Pimen devenise slăbit şi se deplasa din ce în ce mai greu.

Rămâne însă definitiv votul Sfântului Sinod, care urmează să se reunească pe 21 iulie, şi implicit cuvântul Patriarhului Daniel, discutându-se la Iaşi despre două scenarii: fie susţinerea lui Damaschin Dorneanul în continuare pentru senzaţia de continuitate la nivelul uneia dintre cele mai bogate episcopii din Moldova, fie aducerea unei persoane complet noi, care să fie aleasă din rândul episcopilor existenţi deja, din altă parte a ţării, care să nu aibă prejudecăţi şi preferinţe locale, să ajute la resetarea episcopiei.

Football news:

Dybala became the MVP of Serie A-2019/20, Immobile-the best forward
Real Madrid: Casillas will always be a Real Madrid player. The best goalkeeper in the history of Spain
In Spain, complete chaos: Espanyol refuses to fly out of La Liga, Depor and all the others - from Segunda
Ferran Torres passed a medical before transferring to Manchester City and signed a contract until 2025 (Fabrizio Romano)
Emmanuel Adebayor: Mourinho is the best coach in the history of football
Casillas announced his retirement
De Gea has found a double-the coach of Scottish Ross County. In his team, 19% of the players are called Ross – even all the goalkeepers