Romania

Combaterea gripei in scoli se va face si de catre profesori sau cu medicul de familie, care sa faca triajul in fiecare dimineata

Suntem in plin sezon gripal si autoritatile incearca sa gaseasca cele mai bune masuri pentru a opri raspandirea vrusului, mai ales in scoli. In acest sens a fost semnat un protocol intre Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii, pentru a lua masuri coordonate si a uniformiza procedurile la nivelul intregului sistem de educatie din Romania.

Pana acum, institutiile faceau recomandari si fiecare scoala stabilea, cu resursele pe care le avea, ce si cum aplica masurile.

In cadrul unei videoconferinte cu inspectorii scolari generali ministrii Victor Costache si Monica Anisie au anuntat ca acest protocol a fost deja redactat si urmeaza sa fie transmis catre inspectoratele scolare judetene si directiile judetene de sanatate publica in cursul zilei de astazi.

Totodata, dupa cazurile in care elevii au avut de suferit dupa dezinsectiile sau dezinfectiile din scoli, s-a decis sa fie crescuta perioada in care se suspenda cursurile dupa o astfel de actiuni.

"Solicitarea mea catre inspectoratele scolare judetene vizeaza: nevoia de monitorizare cu atentie a situatiilor de criza ce pot aparea, informarea Ministerului Educatiei si Cercetarii in privinta acestor cazuri si mentinerea unei legaturi permanente cu directiile judetene de sanatate publica, precum si cu directorii unitatilor de invatamant. De asemenea, este imperios necesar sa nu mai inceapa cursurile imediat dupa realizarea actiunilor de dezinfectie si dezinsectie din unitatile de invatamant", a declarat ministrul Educatiei Monica Anisie.

Ministrul Sanatatii a insistat pe importanta igienei personale: "Ca practician, eu insumi stiu cat de mult conteaza sa respectam masurile minime de igiena".

Cine face traijul copiilor

Specialistii in probleme de sanatate publica au subliniat importanta traijului la nivelul fiecarei scoli, astfel incat, daca un copil este bolnav, el sa fie trimis acasa pentru a nu-i expune pe ceilalti.

gripa noastra - este posibil ca stouri sa fie inca neutilizatecele 70.000 de doze inca exista in tara, nu putem vb de suplimentare ca niciun producatr nu mai are pe stoc vaccin gripal

maine e zi de raportare a stocurilor, in functie de ce identificam vedem daca e posibilitaea sa redistribuim

acest an a fost un an bun pt vaccinare, populatia ainteles beneficiile, deja am demarat discutile pt contractul de anul acesta si intentiona sa solicitam de acum tuturor pers care vor sa se vaccineze in sezonul urmator sa raporteze medcul de familie

nu am luat in calcul, vom solicita altor state sa vedem, dar majoritaea vaccineaza ca romania, inainte de sezonul epidemic, nu in timpul

in decembrie din discutiile cu producatorii niciunul nu mai avea vaccin disponibil

am redactat un draft de protocol pt a vedea cum putem monitoriza mai bine situatia starii de sanatate a

"Teoretic, este atributia medicului scolar de a face triajul in fiecare dimineata, in special in aceasta perioada. Si profesorii ar trebui sa vada daca la primele ore copiii manifesta simptome de gripa sau alte afectiuni si ar trebui sa cheme parintii sa ii ia acasa. Inteleg ca profesorii nu se simt foarte confortabil sa ia aceasta decizie, in urma discutiilor cu Ministerul Educatiei au fost stabilite proceduri standard pentru toate unitatile de invatamant", a declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila.

In ce priveste unitatile unde nu exista un medic sau asistent scolar, acesta a spus ca s-a luat in discutie sa se faca un contract part-time cu un medic de familie din localitate care sa vina zilnic dimineata la scoala sa faca acest triaj.

Citeste si: Suntem in plin sezon de gripa: Care sunt simptomele si cum ne putem proteja

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.