Numirea lui Marius Ghineţ, afacerist în domeniul pompelor funebre şi director la o companie a Primăriei Piatra Neamţ, ca manager al celei mai mari unităţi sanitare din Neamţ - Spitalul Judeţean de Urgenţă, continuă să fie comentată în mediile politice şi nu numai.

Controversata decizie a aparţinut conducerii PNL Neamţ şi a fost avizată de Ministerul Sănătăţii, dar de la instalarea în funcţie, care a avut loc duminică, 17 mai, reacţiile nu mai contenesc, unele pro, altele contra. 

Cei care o susţin argumentează experienţa de peste 20 de ani în afaceri a lui Marius Ghineţ, cel care conduce societatea BIG Funerare şi faptul că de când a fost numit director de logistică la o firmă a Primăriei Piatra Neamţ, Publiserv - cu obiect de activitate asfaltări şi lucrări edilitare, aceasta a ieşit din starea financiară dezastruoasă şi are profit. 

Contestatarii numirii susţin că nu este normal ca un om fără experienţă în domeniul sanitar să conducă un spital. Una dintre ultimele luări de poziţie pe această temă a avut-o Iulian Bulai, parlamentar USR de Neamţ, după şedinţa Camerei Deputaţilor, care a avut loc luni, 18 mai. 

Acesta a avut o discuţie cu premierul Ludovic Orban, spunându-i că instalarea ca manager de unitate sanitară a respectivului afacerist nu este oportună şi că aşteaptă schimbarea conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. 

„Acum câteva minute, după terminarea şedinţei de plen, am avut o scurtă întâlnire cu premierul Orban: i-am mulţumit pentru propunerile de manageri buni de spitale făcute în multe locuri din ţară. I-am spus totuşi că la Neamţ, al doilea cel mai afectat judeţ din Moldova (cazuri de coronavirus - n.r.), nu este corect să avem numit drept manager de spital, un şef de firmă de asfaltări şi patron de pompe funebre. Sper ca premierul României să ia în considerare aceste gânduri sincere şi să ne elibereze de povara fricii de a ne trata într-un spital condus de o persoană care nu are nicio competenţă în sfera medicală. Aşteptăm rezultatele“, a postat pe Facebook, deputatul Iulian Bulai. 

Nici adversarii PNL, de la Pro-România şi PSD, nu au scăpat ocazia de a critica dur decizia numirii lui Marius Ghineţ la conducerea Spitalului Judeţean Neamţ.

„Astăzi avem o slujbă de pomenire pentru unele domenii din România“

În plenul şedinţei Camerei Deputaţilor de luni, Victor Ponta l-a atacat pe Ludovic Orban, spunând: „Să mă păstrez în nota PNL, aş vrea să vorbesc în nota unui patron de firmă de pompe funebre. Astăzi avem o slujbă de pomenire pentru unele domenii din România“, trecând în revistă domeniile pentru care consideră că se poate face această slujbă. 

Preşedintele Pro-România a luat cuvântul abordând teme economice, acuzând că nu s-au luat măsuri concrete în domeniu, mai ales în domeniul HORECA: „Cred că Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acţiuni a Guvernului, vorbind despre adevărata criză în care România se află deja şi care va continua mult după ce criza sanitară se va încheia. (...) Vă daţi dumneavoastră demisia sau trebuie să vă dăm noi jos“, a mai punctat Ponta. 

Cea mai dură reacţie a avut-o Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ. Acesta a fost ironic, dar a folosit şi cuvinte „grele“, suţinând că odată ce spitalul va reveni în administrarea Consiliului Judeţean, acum fiind sub tutela Ministerului Sănătăţii din cauza epidemiei, va numi un nou manager.

„Sunt absolut şocat cum într-o situaţie de criză pandemică, PNL Neamţ a numit un patron al unei firme de pompe funebre, manager la spital. Dintotdeauna am avut bănuiala că liberalii nemţeni vor să

îngroape sistemul de sănătate, dar nu mă aşteptam să găsească chiar pe cineva cu expertiză în domeniu. Mă întreb retoric, fireşte, dacă s-au terminat chelnerii, secretarele de partid, croitoresele şi manichiuristele din PNL (aşa cum a făcut Grindă la Vrancea), dar la numirea unui specialist în pompe funebre nu m-am aşteptat. Aţi reuşit din nou să faceţi judeţul de râsul ţării, LEPRE GALBENE!!! Ruşine să vă fie!!!“, a postat pe Facebook, Ionel Arsene. 

Instalarea în noua funcţie a lui Marius Ghineţ a avut loc duminică, 17 mai, fiind organizată şi o conferinţă de presă. Noul director a susţinut că îl recomandă ca manager experienţa antreprenorială din privat, dar şi activitatea ca director de logistică la firma Publiserv, acolo unde s-a implicat în

recuperarea pierderilor şi obţinerea de profit. 

„Este important ca noua echipă să gestioneze foarte bine şi eficient problemele din spital şi să asigure toate condiţiile pentru un act medical de calitate în folosul nemţenilor“, a declarat Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ.