Romania

El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacieniţi cu COVID!

În luna august, la Centrul Medico-Social din Bivolari a fost depistat un focar major de infectări cu coronavirus în rândul pacienţior şi personalului. Un focar care a surprins toată lumea medicală din judeţ. Medicul de familie Florin Moldovan, alături de personal medical, a luat atunci o decizie curajoasă: să-i trateze pe bolnavi acolo pe loc, pentru a nu aglomera şi mai tare sistemul medical ieşean, dar şi pentru că asta era mai uşor pentru pacienţi. A îngrijit în această perioadă 40 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Toţi cei infectaţi care au fost trataţi acolo au reuşit să treacă peste boală, inclusiv oameni de aproape 100 de ani. Cum a reuşit? „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu el.

Dr. Florin Moldovan este de 30 de ani medic de familie în Bivolari şi, pentru că este angajat al Centrul Medico-Social din localitate, cu jumătate de normă, a luat hotărârea împreună cu autorităţile să se ocupe de pacienţii depistaţi pozitiv, cu forme uşoare şi medii ale bolii, la faţa locului. Au fost transferaţi la Iaşi doar şase bolnavi în stare gravă, dintre care trei au pierdut lupta cu boala din cauza complicaţiilor provocate de virus. „Eu nu consider că am făcut ceva neobişnuit, am făcut strict ce trebuia, şi ne bucurăm acum că am depăşit perioada şi că pacienţii s-au negativat; îmi pare rău pentru cei care s-au pierdut din cauza faptului că infecţia le-a precipitat sfârşitul”, povesteşte medicul Florin Moldovan.

Specialistul spune că centrul poate fi asimilat unui spital de boli cronice care îngrijeşte pacienţii ce au nevoie de asistenţă medicală de specialitate continuă. Sunt bolnavi care au pareze, hemipareze, complicaţii ale diabetului zaharat, cu probleme pulmonare cronice, cu demenţă sau cancer în stadiul terminal. „Ca să tratezi pacienţi într-un spital care nu este spital suport COVID, a trebuit să luăm mai multe măsuri, să facem o separare a pacienţilor negativi de cei pozitivi, să facem circuite seaparte. Clădirea pe care o avem nu ne avantajează, nefiind un sistem pavilionar. Însă personalul a fost instruit în ceea ce priveşte modalităţile de lucru, s-au stabilit circuite precise, managerul centrului a făcut rost de toate cele necesare şi am putut să echipăm personalul corespunzător pentru a putea lucra”, a explicat medicul.

Majoritatea bolnavilor care s-au infectat au fost persoane în vârstă, de peste 70 de ani, iar satisfacţia cea mai mare a medicului a fost că a avut şi pacienţi de 88 sau chiar de 97 de ani care au reuşit să lupte cu boala. „Chiar dacă eram echipat din cap până în picioare ajungeau pacienţii să mă recunoască doar după voce, am discutat în permanenţă cu ei. Aproape toţi au trecut printr-o perioadă de frică pentru că erau conectaţi la ce se întâmplă, auzeau la televizor, la radio cât de gravă este situaţia”, a completat dr. Florin Moldovan. Deşi este angajat cu jumătate de normă al centrului, iar programul zilnic e de la ora 7 dimineaţa până la 10.30, în această perioadă a fost nevoit să rămână mai mult timp peste program sau să vină şi sâmbăta şi duminica pentru a verifica starea pacienţilor.  

„Nimeni nu a dezertat”

Medicul a fost impresionat de dedicarea personalului medical care în această perioadă nu s-a dat la o parte de teama de a nu se infecta, ci au luptat împreună ca o echipă. „Apreciez în mod deosebit personalul de aici, pentru că toţi au făcut faţă provocării, nimeni nu a dezertat, nimeni nu a dat înapoi, toţi au făcut ce trebuie ca să putem îngriji pacienţii în continuare. Mai ales că este vorba despre pacienţi care necesită îngrijiri speciale, nu e suficient să iei tensiunea, să pui perfuzii sau să le dai tratamentul. Ei au nevoie să fie spălaţi, schimbaţi, hrăniţi, să fie mobilizaţi. Toate au continuat şi s-au făcut de către personal care a înţeles că trebuie să poarte corect echipamentul şi să respecte măsurile de protecţie ca să îi protejeze pe ceilalţi”.

Aflându-se în mijlocul unui focar, medicului i-a fost frică să nu se infecteze, în primul rând pentru că, fiind medic de familie, ar fi rămas fără asistenţă medicală oamenii din comună care veneau la cabinet, dar şi cei din centrul medico-social. „Dacă deveneam pozitiv, asta m-ar fi scos din circuit. Foarte multe cadre medicale se infectează deşi poartă echipamente de protecţie, nu poţi să te protejezi 100%. Din fericire, nu am fost pozitiv. Cel puţin până în prezent”, a mai spus medicul. 

Football news:

Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?
Now Liverpool are also without Alisson. The group was won by his 22-year-old substitute with 0 minutes in the Premier League and the Champions League
Diego Simeone: In three games where there were draws, we deserved more
Conte on victory over Gladbach: We beat the group leader and are still alive
Klopp on the victory over Ajax: One of the most important matches of the Champions League in my time at Liverpool
Llorente on the draw with Bayern: we Feel anger and rage. A last-minute penalty leaves a bad taste
Jordan Henderson: aware of Liverpool's injury problems, but there is a sense of unity in the dressing room