Romania

GAFĂ a premierului desemnat: Cîţu a încurcat socotelile în cazul împrumutului cu dobândă negativă

Guvern Citu Orban

Premierul desemnat, actualul ministru interimar de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat joi, în ședința de Guvern, că pentru prima oară în istorie România s-a împrumutat la dobânzi negative. Cîţu se referă la un împrumut cu dobândă de -0,1%, însă acesta a încurcat socotelile.

„Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat şi ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România. România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani", a afirmat Cîţu.

Dacă datele prezentate de Cîţu ar fi reale, ar înseamnă că România s-a împrumutat la o dobândă de -10%, ceea ce nu există nicăieri în lume. Potrivit BNR, dobânda împrumutului de 150 de milioane de euro de la bănci este de 0,11%. Astfel, în realitate, la fiecare leu împrumutat România trebuie să returneze 99,9 bani, nu 90 de bani.