Romania

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Fac parte dintre cei care împărtăşesc ideea că, de cel puţin 30 de ani, umanitatea stagnează. Niciuna dintre marile invenţii şi descoperiri ce ni s-au promis în urmă cu decenii nu s-a împlinit.

Roboţii care trebuiau să facă menajul, să-i supravegheze pe copii, să preia cele mai grele, dar şi cele mai umilitoare activităţi din societate au rămas în recuzita SF. Amartizarea unui echipaj uman s-a amânat peste încă o generaţie. Prin anii 1970, inclusiv ţările comuniste visau la întemeierea de colonii pe Lună şi pe Marte, într-un orizont de timp foarte rezonabil. Chiar înainte de anul 2000. 

De asemenea, nici ingineria genetică nu este ce se anticipa că o să fie. Încă de la început penetrarea nucleului celulei şi descifrarea ADN-ului ridicase probleme etice, dar posibilitatea vindecării unor devastatoare anomalii genetice le atenuase cât de cât. Prin şcoala generală, am citit cărţi de popularizare în care se dezbătea intens problema eugeniei. Aveau dreptul părinţii, apelând la ingineria genetică, să aleagă (să schimbe) sexul fătului? Dar culoarea ochilor, a părului, a pielii? Apropo, dacă azi ar fi cu putinţă această intervenţie, ar mai exista conflicte de rasă? Dar de gen? Aş spune că nu, dar chestiunea rămâne dilematică întrucât nu individul însuşi alege ceea ce vrea să fie, iar această imposibilitate de decizie apare şi în cazul credinţei, dietei, educaţiei etc. unde alţii hotărăsc pentru tine. Dacă, de pildă, românul şi-ar stabili religia la vârsta de 21 de ani, după ce va fi făcut cunoştinţă cu revelaţiile celorlalte religii, ar mai dori să fie creştin ortodox? Damful manipulării apare chiar şi acolo unde credeam că suntem complet liberi.

Ultimii aproape 30 de ani ne-au adus în schimb internetul, considerat cea mai mare revoluţie în materie de cunoaştere. Nici cu această supralicitare nu sunt de acord. Deşi pe partea sa bună internetul reprezintă o imensă şi accesibilă bibliotecă (dar unde este originalitatea invenţiei?), partea rea - adică posibilitatea exprimării libere în spaţiul virtual a oricărei tâmpenii - este cea care prevalează. La vedere ori sub umbrela anonimatului, fiecare ins are ceva de spus despre absolut orice. Rezultă un zgomot de fond infernal, deosebit de deranjant, ce acoperă luările de poziţie profesioniste şi echilibrate, aflate întotdeauna în minoritate. Dacă în paragraful anterior deplângeam lipsa libertăţii în cele mai intime aspecte ale vieţii noastre, aici mă văd obligat să critic excesul de libertate ce ne aruncă în imposibilitatea de a mai discerne grâul de neghină.

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că am devenit o lume tot mai înghesuită cu miliarde de indivizi aflaţi la limita răbdării. Oamenii nu se mai plac şi au nevoie de cel mai banal motiv pentru a-şi da în cap unii altora. Uciderea lui George Floyd reprezintă doar unul dintre aceste pretexte, prea nesemnificativ însă pentru a tulbura întreaga planetă. Grav va fi atunci când instigatorii vor identifica ocazia potrivită pentru a da foc pământului. Nicio epocă nu a dus lipsă de ticăloşi. 

Iată că a venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi. Cu atât mai mult cu cât celebrul scriitor american, de origine ruso-evreiască, Isaac Asimov, îi vedea pe roboţi ca pe incoruptibilii gardieni ai umanităţii, oriunde în univers ne vor purta aripile.

Football news:

Ronaldo's entourage denied the option of moving to Barcelona. Cristiano is happy at Juventus
Matuidi moved to Inter Miami Beckham
Morata is one of Juve's candidates for the forward position
Karl-Heinz Rummenigge: Messi can only be stopped if you deprive him of the pleasure of the game
Napoli offered 15 million euros for the Region. Real Madrid wants 25 million^. Real Madrid Defender Sergio Regilon can continue his career in Serie A
Neymar played a great match (despite poor implementation). Tuchel created a convenient environment for him to destroy the pressure of Atalanta
Guillem Balage: Juventus wants to get rid of Ronaldo's salary. It was offered to everyone, including Barcelona