Romania

Guvernul lui Trump anunță că nu schimbă standardele privind poluarea cu ozon stabilite de Obama

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a guvernului Donald Trump a anunțat luni că va menține standardele de poluare a aerului cu ozon din SUA, stabilite în 2015, sub Barack Obama, care erau deja criticate ca fiind laxe de către asociațiile de mediu, potrivit AFP.

"APE propune să mențină neschimbate standardele actuale de ozon", a declarat șeful agenției, Andrew Wheeler.

Acest standard a fost stabilit în 2015 la 70 de părți la un miliard la nivelul solului (față de 75 din 2008), rezultat al unui compromis între cererile asociațiilor de protecție a sănătății și ecologiști și cele ale producătorilor. Administrația Obama a anunțat atunci că acest nivel este suficient de protector.

Ozonul este un gaz inodor, produs la nivelul solului, prin reacția altor gaze poluante care provin din centrale termice, rafinării, fabrici chimice și mașini, sub acțiunea soarelui; este principalul ingredient al „smogului” care acoperă în mod regulat metropole precum Los Angeles. Este dăunător pentru persoanele cu astm și copii, ai căror plămâni se dezvoltă în continuare.

În schimb, stratul de ozon din atmosferă este benefic, deoarece filtrează razele ultraviolete.

Legea privind poluarea aerului din SUA, Legea privind aerul curat, impune guvernului american să revizuiască standardul la fiecare cinci ani, doar pe baza unor considerente de sănătate și cu o „marjă de siguranță adecvată”.

Grupurile de mediu, în special American Lung Association, au făcut campanii pentru o reducere a standardului la 60 de părți pe miliard.

„Suntem dezamăgiți, ignoră nenumărate dovezi medicale care arată că a fost necesar un standard mai scăzut pentru a proteja sănătatea americanilor”, a declarat Paul Billings lider al asociației, care critică procesul de evaluare.

Andrew Wheeler a menționat că aceste concentrațiil de ozon în Statele Unite au scăzut cu 4% între 2017 și 2019.

Football news:

Liverpool are close to buying a defender for Olympiakos Tsimikas. Medical check-up-this week
Barcelona intends to sign Bernardo Silva. City can get Semeda
Real are planning to buy Dybala and are ready to include Kroos or ISCO in the deal (Sport Mediaset)
Conte about Inter before the 1/4 Europa League: we Continue to progress, we become stronger
Piontek is Interesting to Fiorentina. Herta wants just over 20 million euros
Barzagli or Grosso will replace Pirlo in Juventus U23
Daudov about Akhmat: I am Sure that the team will Interact better with each new game