Situaţie extrem de îngrijorătoare la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Luni, 13 iulie, în urma unei vizite fulger la unitatea medicală, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a constatat nereguli grave, care au condus finalmente la apariţia mai multor focare de infecţie cu noul coronavirus.

”Au fost anchete epidemiologice în desfăşurare, dar la care nu văd un final. Am solicitat şi detaşat Inspecţia Sanitară de Stat, precum şi epidemiologi de la Constanţa, care au venit de două zile şi evaluează situaţia de la spital. La Galaţi este un singur epidemiolog, care este şi al Direcţiei de Sănătate Publică şi mai are alte trei contracte de muncă. Evaluarea pe care a făcut-o doamna doctor nu corespunde cu ce există în momentul de faţă”, a declarat Nelu Tătaru.

Practic, ministrul Sănătăţii susţine că anchetele epidemiologice s-au făcut de mântuială. Din acest motiv, au fost trimişi reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat şi ai corpului de control al ministrului, care vor stabili unde şi cine a greşit, ajungându-se la situaţia ca infecţia cu noul coronavirus să nu mai poată fi controlată în unitatea medicală.

”Va veni şi corpul de control al ministrului pentru a evalua ce s-a întâmplat în acest spital. Urmează în cursul săptămânii viitoare să se facă o nouă evaluare la fiecare secţie. Avem trei focare mari, la Cardiologie, Medicală 2 şi Chirurgie 2. După 3 zile de dezinfecţie a fost selectat personalul care nu este pozitiv şi astăzi îşi va relua activitatea pe fiecare dintre cele trei secţii, iar într-o primă fază vor fi tratate doar urgenţele””, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

În prezent, 83 de cadre medicale şi 24 de pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă din Galaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19. La nivelul judeţului Galaţi, 1.279 de persoane au fost confirmate pozitiv, cu 20 mai multe decât duminică, 12 iulie. 798 de gălăţeni au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi, iar 103 au pierdut lupta cu virusul după infectare. Au fost efectuate 11.533 de teste.